Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Norrländsk brysselpaj

Brysselpaj med smaker från Norrland är en matig och nyttig paj med renskav, Västerbottensost, brysselkål, purjolök och crème fraiche. Servera pajen med en sallad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Hacka samman matfett och mjöl, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt ca 30 min.
    Tryck eller kavla ut degen i en pajform. Förgrädda skalet. Förgrädda pajskalet i 225°C, ca 10 min.
  2. Fyllning: Skölj, ansa och strimla purjolöken. Fräs purjon i matfettet i en stekpanna. Tillsätt renskavet och låt det fräsa med. Häll över crème fraiche och öl eller vatten. Krydda med timjan, salt, peppar och soja. Låt puttra ett par min.
  3. Skölj och halvera brysselkålen. Förväll den i lättsaltat vatten i en kastrull, ca 5 min. Häll av vattnet.
  4. Häll renskavet i pajskalet och tryck i brysselkålen med den kupade sidan uppåt. Strö över osten och grädda pajen i 225°C, ca 25 min.
  5. Servera med en blandad sallad.

För alla

Innehåller gluten. Fri från ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj mjölkproteinfri ost.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 1/2 msk vatten
Fyllning
  • 1 purjolök
  • 1 msk smör
  • 1 pkt djupfryst renskav (à 240 g)
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 dl öl (eller vatten)
  • 1 tsk timjan
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1/2 msk soja
  • 250 g brysselkål
  • 2 dl riven Västerbottensost
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2720 kJ / 650 kCal
Fett: 39 g
Läs mer om näringsvärden