ÖVER 60 MIN | Medel

Nils Emils laxpudding med rökt lax

Nils Emils laxpudding med rökt lax kommer bli mycket uppskattat av både vuxna och barn! Varva potatis och lax i en form före du häller över en äggblandning och gratinerar. Servera din mumsiga pudding tillsammans med skirat dillsmör.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala potatisen och skär den i skivor. Varva potatis och lax i en smord ugnssäker form med höga kanter. Salta lätt på potatisen. Understa och översta lagret ska vara potatis.
  2. Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Smaksätt med aromat och häll blandningen i formen. Lägg på några smörklickar och grädda i 175°C varm ugn i 50-60 minuter.
  3. Dillsmör: Skira smöret: Smält det i en kastrull och slå över det i en annan - se till att bottensatsen inte kommer med. Blanda i dillen och servera dillsmöret till laxpuddingen.

För alla

Fri från gluten. Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, grädde och smör.

Tips

Denna laxpudding ska varken innehålla dill eller lök och den ska lagas av rökt lax. Det blir godast så. Dillen får man däremot ha med i det skirade smöret som serveras till.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 300 g skivad färskrökt lax
  • 10 mellanstora potatisar (10 potatisar motsvarar ca 750 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk Aromat
  • 2 msk smör
Dillsmör
  • 100 g smör
  • 1 knippa finhackad dill