Nationalpaj | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Nationalpaj

Fira Sveriges egen dag med denna mumsiga nationalpaj med bland annat ansjovisfiléer och lax. Fördela fisk och fräst purjolöksröra i ditt hemmagjorda pajskal innan du häller över den krämiga äggstanningen. Servera den lätt svalnade pajen med sallad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Hacka samman mjölet med matfettet skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt ansjovisspadet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 25cm i diameter(för 4 port).
  3. Nagga pajskalet och förgrädda mitt i ugnen i ca 10 min.
  4. Fyllning: Skölj, ansa och strimla purjolöken. Fräs purjolöken mjuk i matfettet i en stekpanna. Lägg purjolöken i det förgräddade skalet.
  5. Fördela laxen över i små bitar och de hela ansjovisfiléerna.
  6. Äggstanning: Vispa samman ägg och mjölk med salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och strö över osten.
  7. Grädda pajen mitt i ugnen i 200°C, ca 30 min. Servera pajen lätt avsvalnad med en blandad sallad.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 msk ansjovisspad
Fyllning
  • 1 stor purjolök
  • 1 msk smör eller margarin
  • 300 g kokt lax utan skinn och ben
  • 1 burk ansjovisfiléer (à 125 g)
Äggstanning
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm grovmald svartpeppar
  • 2 dl riven lagrad ost
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3140 kJ / 750 kCal
Fett: 47 g
Läs mer om näringsvärden