Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Nachos med kryddiga svarta bönor

En delikat rätt där knapriga nachos varvas med en matig bönröra gjord på svarta bönor, majskorn och het sambal oelek. Toppa allt med riven ost och gratinera i ugnen tills osten har smält.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 38, 2018
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Bönor: Häll bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt dem rinna av.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs hälften av rödlöken och all vitlök i oljan i en stekpanna. Sänk värmen och rör ner bönor, sambal oelek, tomatpuré och vatten. Låt det bli varmt och krydda med salt.
  4. Salsa: Skär tomaterna i små tärningar. Dela, kärna ur och hacka paprikan. Blanda tomathacket med resten av rödlöken och paprikan. Pressa över limesaft och rör i olja, smaka av med salt och peppar.
  5. Nachos: Häll ut chipsen på en plåt och fördela på bönröran på dem och strö över osten. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.
  6. Tillbehör: Dela, kärna och gröp ur avokadorna och skär dem i bitar. Låt majsen rinna av och skär salladen i strimlor.
  7. Fördela avokado, majs och sallad på plåten och toppa med gräddfil. Servera salsan vid sidan av.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ. Byt ut gräddfilen mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
Bönor
  • 2 förp kokta svarta bönor (à 380 g)
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 msk olja
  • 1/2 msk sambal oelek
  • 2 msk tomatpuré
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
Salsa
  • 3 tomater
  • 1 grön paprika
  • 1 lime
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
Nachos
  • 200 g nachochips
  • 1/2 påse riven prästost (à 150 g)
Tillbehör
  • 2 avokador
  • 340 g majskorn
  • 1/2 isbergssalladshuvud
  • 1 1/2 dl gräddfil
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3043 kJ / 724 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept