Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Mustig älggryta med svamp och ädelost

Den här grytan ska du bjuda på när du vill imponera på dina gäster. Det saftiga älgköttet marineras i bland annat rödvinsvinäger och enbär och sveps in i en mustig sås gjord på ädelost. Tillsammans med fluffig potatispuré är rätten fulländad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Marinad: Skala lök och rotfrukter, skär dem i större tärningar. Blanda alla ingredienserna till marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg i köttet och låt marinera i kyl ca 5 timmar.
  2. Plocka upp köttet ur marinaden och bryn dem lätt i en gryta i smör. Tillsätt marinaden med allt grönt och låt koka under lock tills köttet känns mört ca 2 1/2 timme eller tills köttet är mört beroende på vilket kött som används.
  3. Sås: Fräs svampen i smör och tillsätt den i grytan tillsammans med smulad ädelost, grädde och gelé. Red ev. av grytan med majsstärkelse och smaka av med salt och peppar.
  4. Potatispuré: Koka potatisen. Häll av vattnet. Vispa sönder den tillsammans med mjölken och smöret till önskad konsistens. Krydda med salt, peppar och aningen muskot.

För alla

Fri från gluten men innehåller laktos och mjölk.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett. Vid behov, byt ut ädelosten mot riven stark lagrad ost. Använd laktosfri grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Hoppa över ädelosten och krydda ev lite mer. Använd havre- eller sojabaserat gräddalternativ. Byt mjölken mot havre-, soja- eller risdryck.

Tips

En gryta blir bara bättre med tiden, avsluta med grädde och ädelost innan servering. Servera pressad potatis så blir rätten mer hälsosam.

Ingredienser

Portioner: 4
Marinad
  • 600 g grytbitar av älgkött (innanlår, bog eller ytterlår)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 palsternackor
  • 2 morötter
  • 2 msk olja
  • 3 dl rödvin
  • 1/2 dl rödvinsvinäger
  • 2 msk krossade enbär
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk smör
Sås
  • 300 g skogssvamp (kantarell, karljohan eller svart trumpet)
  • 1 msk smör
  • 50 g ädelost
  • 3 dl grädde
  • 1 1/2 msk svartvinbärsgelé
  • majsstärkelse (Maizena)
  • salt och peppar
Potatispuré
  • 400 g mandelpotatis
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar
  • riven muskot
Lägg till i inköpslistan
Så handlar du snabbare