Hemgjord älgkorv

Älgkorven är tänkt att serveras som ett ölsnacks. Servera med baguette och rökig lingonketchup, press- gurka som pickles och friterad lök.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2012

Ingredienser
30 korvar
1 kg älgkött t ex fransyska eller ytterlår
200 g varmrökt sidfläsk
2 tsk jodfritt salt
1 äpple
2 dl vispgrädde
1 dl mild eller stark ajvar relish
ev 1 tsk chiliflakes
2 tsk grovmalen svartpeppar
ev vatten
fjälster av gris
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja eller havrebaserad gräddersättning.
Gör så här
Tips
Pressgurka med chili: Vispa ihop 1 dl ättiksprit (12%), 2 dl socker och 2 1/1 dl vatten i en bunke. Se till att sockret löses upp. Skär 1 gurka i tunna skivor. Dela, kärna ur och strimla 1 grön chilifrukt tunt. Blanda gurka, chili och 1 dl finhackad persilja med ättikslagen. Låt stå minst 30 minuter före servering. (Receptet ger ca 8 dl.)
Matnyttiga korvtips!
Mal köttet med salt, ställ bunken med köttfärsen i kylen. Kom ihåg – håll den kall!
Blanda färsen med kryddorna. Tillsätt lite iskallt vatten om korvsmeten känns torr.
Blanda antingen för hand eller långsamt i en hushållsmaskin med degkrok. Ju längre tid man blandar desto fastare korv.
Spola fjälstren väl med kallt vatten.
Välj ett så rent salt som möjligt – inte havssalt eller salt med jodtillsats.
Hygien och kyla är A och O.
Matnyttiga korvtips!
Mal köttet med salt, ställ bunken med köttfärsen i kylen. Kom ihåg – håll den kall!
Blanda färsen med kryddorna. Tillsätt lite iskallt vatten om korvsmeten känns torr.
Blanda antingen för hand eller långsamt i en hushållsmaskin med degkrok. Ju längre tid man blandar desto fastare korv.
Spola fjälstren väl med kallt vatten.
Välj ett så rent salt som möjligt – inte havssalt eller salt med jodtillsats.
Hygien och kyla är A och O.
Har du lagat receptet?
Kommentarer