Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Hemgjord älgkorv

Älgkorven är tänkt att serveras som ett ölsnacks. Servera med baguette och rökig lingonketchup, press- gurka som pickles och friterad lök.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 30 korvar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär kött och fläsk i 2–3 cm stora bitar. Blanda med saltet och mal i köttkvarn.
  2. Skala, dela och kärna ur äpplet. Skär i bitar. Mal med färsen.
  3. Blanda väl med vispgrädde ca 10 minuter i hushållsmaskin med degkrok eller ca 15 minuter för hand.
  4. Blanda ner ajvar relish, ev chiliflakes och svartpeppar. Tillsätt ev lite vatten om smeten känns väl fast. Provstek lite färs och smaka av.
  5. Stoppa smeten i fjälster. Bind med steksnöre eller snurra fjälstret till korta korvar. Låt hänga och torka 1 timme i rumsvärme.
  6. Lägg korvarna i plastpåsar och förvara i kylen upp till 1 dygn, då hinner smakerna utveckla sig.
  7. Grilla eller stek korvarna i en stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg runt om.
  8. Goda tillbehör är baguette, rökig lingonketchup, pressgurka (se Tips nedan) och friterad lök, se recepten Lingonketchup och Friterad lök.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja eller havrebaserad gräddersättning.

Tips

Pressgurka med chili: Vispa ihop 1 dl ättiksprit (12%), 2 dl socker och 2 1/1 dl vatten i en bunke. Se till att sockret löses upp. Skär 1 gurka i tunna skivor. Dela, kärna ur och strimla 1 grön chilifrukt tunt. Blanda gurka, chili och 1 dl finhackad persilja med ättikslagen. Låt stå minst 30 minuter före servering. (Receptet ger ca 8 dl.)

Matnyttiga korvtips!
Mal köttet med salt, ställ bunken med köttfärsen i kylen. Kom ihåg – håll den kall!
Blanda färsen med kryddorna. Tillsätt lite iskallt vatten om korvsmeten känns torr.
Blanda antingen för hand eller långsamt i en hushållsmaskin med degkrok. Ju längre tid man blandar desto fastare korv.
Spola fjälstren väl med kallt vatten.
Välj ett så rent salt som möjligt – inte havssalt eller salt med jodtillsats.
Hygien och kyla är A och O.

Ingredienser

Portioner: 30 korvar
  • 1 kg älgkött t ex fransyska eller ytterlår
  • 200 g varmrökt sidfläsk
  • 2 tsk jodfritt salt
  • 1 äpple
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mild eller stark ajvar relish
  • ev 1 tsk chiliflakes
  • 2 tsk grovmalen svartpeppar
  • ev vatten
  • fjälster av gris
Lägg till i inköpslistan