Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Avancerad

Musselsoppa med krusbär och körvel

En spännande musselsoppa finner du i detta recept. Fördela dina kokta, varma musslor, härliga krusbär och gurka i skålar före du häller över den mixade, krämiga buljongen med körvelsmak. Servera din lyxiga skaldjurssoppa med färskt bröd.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj blåmusslorna och skrapa bort ev sjögräs. Kasta musslor som är trasiga eller öppna.
  2. Skär fänkålen i småbitar. Skiva knipplöken. Skala och hacka vitlöken.
  3. Fräs fänkål, knipplök och vitlök mjuka i olja. Häll i vin och vatten. Smula ner buljongtärningen.
  4. Tillsätt musslorna, låt koka upp. Koka under lock tills musslorna har öppnat sig, räkna med 4-6 minuter. Släng dem som inte öppnar sig.
  5. Sila över buljongen till en ny kastrull. Lägg locket på musselkastrullen så de håller värmen.
  6. Tillsätt grädde och crème fraiche i buljongen. Låt soppan koka i 5 minuter.
  7. Skala, dela och kärna ur gurkan med en sked, skär i små bitar. Dela krusbären. Grovhacka körveln.
  8. Lägg körveln i soppan och mixa med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Varmhåll.
  9. Fördela musslor, gurka och krusbär i djupa tallrikar. Häll soppan över musslorna. Servera gärna med ett gott bröd.

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen. Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri matlagningsgrädde och laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut matlagnignsgrädde till havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut crème fraiche till iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Hittar du inte krusbär går det bra med 1-2 lime, skalade och skurna i hinnfria klyftor (s k filéer).

Det är viktigt att skalen är stängda när musslorna ska tillagas. Ev öppna skal kan knackas mot diskbänken, och om de inte stängs ska de slängas. Det kan även förekomma dyfyllda musslor. De känns igen på att de är betydligt tyngre än övriga. Dymusslor ska slängas. Borsta musslorna väl och dra bort skäggtömmen som sitter på skalet.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 påse/nät blåmusslor (1 påse motsvarar ca 1 kg)
  • 1 fänkål
  • 2 knipplökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olja
  • 2 1/2 dl vitt matlagningsvin
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 gurka
  • 1 dl krusbär
  • 1/2 kruka körvel
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2475 kJ / 588 kCal
Fett: 0 g
Läs mer om näringsvärden

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer