Moussaka med oliver och feta

Denna vegetariska moussaka baserad på potatis och aubergine är smaksatt med oliver och fetaost, vilket ger gratängen en fin smak. Blir en härlig höstmiddag tillsammans med en god grönsallad.

Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
500 g potatis
3 msk olivolja
2 paket pastasås med basilika (à 390 g)
2 msk tomatpuré
2 dl svarta urkärnade oliver
1 dl vatten
1 tsk salt
1 krm peppar
2 auberginer (à 300 g)
200 g fetaost att smula över
Yoghurtblandning
3 dl mild naturell yoghurt
3 ägg
1 krm peppar
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på pastasåsen i övrigt är rätten fri från gluten men innehåller ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt. Lite feta kan ev tålas.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurten mot Sour Supreme (innehåller soja). Uteslut fetaosten.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2543 KJ / 608 kCal
Fett37 g
Salt6 g
Kolhydrater41 g
Protein24 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Den här gillade vi jättemycket! Och bra recept som man kan variera (mer örtkryddor i vårt fall). Toppen att göra en stor sats och frysa in portioner samt ha det klart till senare i veckan :-). Tyckte även om yoghurt-/äggtäcket som variation till bechamelsås.
Elizabeth
2023-04-10Jättegod! En återkommande favorit 😀👌🏻
Johanna
2021-04-09Mycket god! Kryddade lite extra med kanel och chilli flakes.
Ann
2020-05-02