Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Grillad aubergine med grekisk sallad och tzatziki

Härligt recept för vegogrillen med grillad aubergine, en klassisk grekisk fetaostsallad och självklart tzatziki - den grekiska röran som de flesta av oss inte kan få nog av. Perfekt som förrätt eller som huvudrätt om du serverar med ett gott bröd!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tzatziki: Riv gurkan och krama ur vätskan. Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök och yoghurt. Vänd ner gurkan och smaka av med salt.
  2. Aubergine: Skär auberginen på längden i ca 1 1/2 cm tjocka skivor. Gnid in skivorna med oljan.
  3. Sallad: Skala och dela löken, skiva den och tomaterna. Dela, kärna ur och skär paprikan i tärningar.  Bryt fetaosten i bitar. Repa av oreganobladen. Blanda alla grönsaker med vinäger och olivolja. Salta och peppra. 
  4. Aubergine: Grilla aubergineskivorna på direkt värme. Lägg dem på ett serveringsfat. Bred ajvar på skivorna. Toppa med grönsakerna. 
  5. Servera aubergine och grekisk sallad med bröd och tzatziki.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt pitabröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri turkisk yoghurt och fetaost.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ och fetaost mot tofu eller annat mjölkproteinfritt ostalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
Tzatziki
  • 1 gurka
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl turkisk yoghurt (10 %)
  • salt
Aubergine
  • 2 auberginer
  • 1 msk olja
  • 2 dl ajvar relish
Sallad
  • 1 rödlök
  • 2 tomater
  • 1 paprika
  • 150 g fetaost
  • 1/2 kruka oregano
  • 1 dl kalamataoliver
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
Till servering
  • grillat libabröd eller pitabröd
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB