Moussaka
Moussaka, den klassiska grekiska gratängen med lammfärs och aubergine i grunden. Moussakan smaksätter du bland annat med vitlök och krossade tomater innan lite fetaost med ljuvlig sälta får toppa gratängen.
Ingredienser
4 portioner
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
500 g nöt- eller lammfärs
1 förp krossade tomater (à 500 g)
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 auberginer
1 tsk salt
3 dl mild naturell yoghurt
3 ägg
1 1/2 krm peppar
150 g fetaost
Serveringsförslag
grönsallad
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten.
Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av yoghurt och fetaost.
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: välj blandfärs eller lammfärs, vilket ger 40%/30% minskning av klimatpåverkan från maträtten.
Gör så här
Tips
Krydda gärna köttfärssåsen med 1/2 tsk kanel och 1 1/2 tsk oregano.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2936 KJ / 702 kCal
Fett47 g
Salt3 g
Kolhydrater17 g
Protein52 g
Kommentarer
Hej alla! Jag instämmer med Petter nedan. OBS! Mild naturell yoghurt är inte = mild naturell lättyoghurt. 10%, turkisk eller grekisk är att föredra. Lagat efter detta recept 6-7 gånger och det har alltid blivit jättebra. Våga använda fett! :)
Sarah licinna
2024-04-29Jättegott recept
Petter
2024-02-28Folk som säger att toppingen blir rinnig, de ända problemet jag kan tänka mig är att ni använder en låg fett yoghurt. Till detta recept så ska de vara en 10% fetthalt på yoghurten åtminstone.
Petter
2024-02-28