Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Moussaka

Greklands motsvarighet till Italiens lasagne får väl moussakan sägas vara. Moussaka är en gratäng med auberginer, köttfärs och bechamelsås.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 22, 2012
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skiva aubergine och zucchini. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Stek färsen i hälften av oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt lök, vitlök och tomatpuré. Stek ca 3 minuter.
  4. Häll på krossade tomater och oregano. Låt småputtra under lock ca 5 minuter.
  5. Vispa ihop mjölk och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp under omrörning till en tjock sås.
  6. Ta kastrullen av värmen och rör ned riven ost och äggula. Smaka av med salt och peppar.
  7. Stek auberginen i resten av oljan i en stekpanna.
  8. Varva aubergine, zucchini och köttfärssås i en ugnssäker form. Häll över ostsåsen.
  9. Grädda moussakan mitt i ugnen ca 20 minuter, varav sista 5 minuterna med grillvärme. Servera gärna med bröd.

För alla

Gör glutenfri: Byt ut mjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: Använd laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut mjölk och ost mot mjölkfritt havre-, ris- eller sojaalternativ.
Gör äggfri: Uteslut äggulan.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 auberginer
  • 1 zucchini
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ca 400 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater (à 500 g)
  • 1 tsk oregano
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 100 g riven ost
  • 1 äggula
  • salt och peppar att smaka av med
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2461 kJ / 588 kCal