Morotskaka med äpple
4.8Världens godaste

Saftig och god blir morotskakan när du också river ner ett äpple i smeten. På toppen av morotskakan görs en glasyr och sedan toppas kakan med äppelskivor, kolasås och lite kanel. Kakan med både morötter och äpple blir så god att det är svårt att sluta äta den.

Ingredienser
10 bitar
1 msk smör (till formen)
2 msk ströbröd (till formen)
150 g morötter (150 g motsvarar 2 små morötter)
1 äpple (gärna aroma, à ca 150 g)
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl neutral rapsolja
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1/2 tsk salt
Glasyr
300 g färskost (av cream cheese typ)
3 dl florsocker
1 tsk citronsaft
Topping
kolasås
skivor av äpple (gärna aroma)
malen kanel
Gör så här
00:40:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Näringsvärdet är beräknat per bit utan kolasås, äppelskivor och kanel till topping.
Energi1898 KJ / 454 kCal
Fett20 g
Salt1 g
Kolhydrater61 g
Protein6 g
Kommentarer
7 stDet rivna äpplet blev grönt när kakan bakades 😲 någon som vet vad det kan bero på?
Jenny
Provade receptet men gjorde det mjölkproteinfritt och tog ett grönt äpple. Böt ut smöret till att bröa formen med till rapsolja och tog vegan färskost som var gjort på kokosolja. Fick köra den något längre i ugnen med min ugn men den fick högsta betyg på jobbet. Den var saftig och god! Ska spara receptet till min samling.
Katarina
Ser att det var frågor om hur mycket riven morot man ska använda. Nu står det 150 st och det blir ju en rejält saftig morotskaka. 😂
Ann
Haha! Ja jösses vad tokigt det blir ibland! Tack Ann för att du uppmärksammade oss på det! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Go Eivor! Varför anger ni elvisp på glasyren, men inte på sockersmeten? Tack i alla fall för ett bra recept!
Tobias
Tack Tobias och Eivor för era kommentarer! Vi har valt att skriva elvisp på glasyren för att det inte funkar med vanlig visp, i smeten kan man däremot vispa med elvisp eller för hand. Eivor, du har rätt det spelar ingen roll hur mycket varje morot väger men alla har inte en köksvåg hemma därför väljer vi att skriva ut även styck. Men vi håller med om att det var lite otydligt, hoppas det är enklare att tyda receptet nu. Äpplet behöver inte skalas och det är vikten på ett helt äpple vi menar. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Gör i annan ordning: 1. Sätt på ugnen. Fixa formen med smör/kokosolja och riven kokos 2. Blanda torra ingredienserna. Ta lite mindre kanel och fyll på matskeden med kardemumma, ingefära och lite nejlika. 3. Separera äggen, vispa gulan med 1 dl råsocker och vispa vitan för sig, tills den är fluffig, inte hård. 4. Smält kokosolja. Riv morötter fint och äpple lite grövre. 5. Blanda ned morötter och äpple i äggulan och sockret. Blanda i kokosolja. 6. Blanda försiktigt ned äggvitan i smeten med en slickepott eller stor sked.
Cecilia
Vad menar ni egentligen när ni skriver à 75 resp 150 gr? Så uttrycker man sig väl inte. Vad varje morot väger spelar väl ingen roll, eller hela äpplet med skal?! Ska det vara 75 eller 150 gr riven morot? Och 150 gr skalat och rivet äpple? Skriv i så fall det. Och inga konstiga instruktioner med ”à”.
Eivor
Ska prova i morgon. Låter jättegott.
Gunilla