Morots- och palsternacksbröd med oliver

21
4
Morots- och palsternacksbröd med oliver

Hembakat morots- och palsternacksbröd med oliver passar till både soppa som middag. Havregryn och rivna rotfrukter ger ett mustigt och saftigt bröd, kryddat med rosmarin, honung och oliver för god smak och sälta.

Skriv ut
Morots- och palsternacksbröd med oliver

Ingredienser

4 baguetter
50 g
färsk jäst
8 dl
kallt vatten
4 dl
fiberrika havregryn
2 dl
grovt riven morot (2 dl motsvarar ca 1 morot à 100 g)
2 dl
grovt riven palsternacka (2 dl motsvarar ca 1 palsternacka à 100 g)
1 - 2 msk
färsk hackad rosmarin
1
förp urkärnade svarta oliver (à 300 g)
2 msk
olivolja
2 msk
flytande honung
2 tsk
salt
ca 16 dl
vetemjöl (16 dl motsvarar ca 960 g)

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Innehåller gluten.Näringsvärdet är beräknat per bröd.Baka med ”rester” till klimatsmart bröd!
När man blandar olika ingredienser i matbrödsdegar så kan det påverka konsistensen beroende på vilken fuktighet livsmedlet har och då får man anpassa mjölmängden därefter. Tillsätt inte allt mjöl från början utan spara lite och tillsätt under tiden degen arbetas.

Här är några förslag på vad som kan blandas i en matbrödsdeg.
Rivna råa rotfrukter eller frukter som t.ex. palsternacka, morötter, rödbetor, rotselleri, äpplen, bananer.
Russin, aprikoser, fikon, nötter.
Mosad kokt potatis, potatismos, majskorn, oliver, mixade eller mosade kokta bönor.
Bitar av ost som rivs eller smulas ner.
Använd t.ex. nyponsoppa, buljong, filmjölk eller yoghurt som degvätska.
Finns det en skvätt kvar i yoghurt- gräddfil- crème fraiche- eller filmjölksförpackningarna skölj ur dem med vatten och använd som degvätska.
Cottage cheese, kvarg.
Grötrester
Över 60 minuter

Gör så här

Tips

Baka rutor av degen:
Stjälp upp degen på plåten. Strö lite mjöl eller havregryn på degen och platta ut den så att degen täcker hela plåten. Nagga degen med en gaffel. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter i rumstemperatur. Sätt ugnen på 225˚C. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt brödet svalna på galler. Skär det i bitar.
Tips: Man kan också skåra degen på plåten innan jäsning i så stora bitar man vill ha.

Byt ut några dl av vetemjölet mot t.ex. grahamsmjöl, rågmjöl eller rågsikt eller andra mjölsorter.

Vill man inte ha kryddor i brödet så uteslut dem eller smaksätt med den krydda du tycker om.

Byt ut oliverna mot t.ex. nötter, solros- och pumpakärnor.

Vad tyckte du om receptet?

21

Kommentarer

Elisabet

4/17/2018

Har ej prövat ännu

Carole

2/10/2017

väldigt gott och saftigt!! ha gjort det fler gånger

Redaktionen

11/16/2015

Hej Jessica! Vad roligt att höra! Tar det genast vidare till alla inblandade som kan få lite positiv feed-back på allt jobb de gör! Hälsningar Michelle

Näringsvärde per portion

Energi 5667 KJ / 1354 kCal
Fett 41 g
Salt 9.68 g
Kolhydrater 209 g
Protein 28 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept