Morots- och palsternacksbröd med oliver | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Morots- och palsternacksbröd med oliver

Hembakat morots- och palsternacksbröd med oliver passar till både soppa som middag. Havregryn och rivna rotfrukter ger ett mustigt och saftigt bröd, kryddat med rosmarin, honung och oliver för god smak och sälta.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 baguetter portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula jästen i en bunke, gärna som hör till en hushållsmaskin. Vispa eller rör ut jästen med vattnet. Rör ner havregrynen och låt dem svälla ca 15 minuter.
  2. Skala morot och palsternacka och riv dem grovt. Repa av rosmarinbladen och hacka dem. Låt oliverna rinna av och dela dem i bitar.
  3. Blanda ner ”grönsaksrivet”, rosmarin, oliver, olivolja, honung och salt i jästblandningen. Tillsätt mjölet och arbeta degen 5-10 minuter i maskin. Täck degen med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
  4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30x40 cm (för 4 bröd).
  5. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk, strö mjöl över degen och platta försiktigt ut den. Dela degen i 4 lika stora bitar och forma till baguetter. Lägg dem på plåten. Låt jäsa 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna på galler.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Innehåller gluten.

Näringsvärdet är beräknat per bröd.

Baka med ”rester” till klimatsmart bröd!
När man blandar olika ingredienser i matbrödsdegar så kan det påverka konsistensen beroende på vilken fuktighet livsmedlet har och då får man anpassa mjölmängden därefter. Tillsätt inte allt mjöl från början utan spara lite och tillsätt under tiden degen arbetas.

Här är några förslag på vad som kan blandas i en matbrödsdeg.

  • Rivna råa rotfrukter eller frukter som t.ex. palsternacka, morötter, rödbetor, rotselleri, äpplen, bananer.
  • Russin, aprikoser, fikon, nötter.
  • Mosad kokt potatis, potatismos, majskorn, oliver, mixade eller mosade kokta bönor.
  • Bitar av ost som rivs eller smulas ner.
  • Använd t.ex. nyponsoppa, buljong, filmjölk eller yoghurt som degvätska.
  • Finns det en skvätt kvar i yoghurt- gräddfil- crème fraiche- eller filmjölksförpackningarna skölj ur dem med vatten och använd som degvätska.
  • Cottage cheese, kvarg.
  • Grötrester

Tips

Baka rutor av degen:
Stjälp upp degen på plåten. Strö lite mjöl eller havregryn på degen och platta ut den så att degen täcker hela plåten. Nagga degen med en gaffel. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter i rumstemperatur. Sätt ugnen på 225˚C. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt brödet svalna på galler. Skär det i bitar.
Tips: Man kan också skåra degen på plåten innan jäsning i så stora bitar man vill ha.

Byt ut några dl av vetemjölet mot t.ex. grahamsmjöl, rågmjöl eller rågsikt eller andra mjölsorter.

Vill man inte ha kryddor i brödet så uteslut dem eller smaksätt med den krydda du tycker om.

Byt ut oliverna mot t.ex. nötter, solros- och pumpakärnor.

Ingredienser

Portioner: 4 baguetter
  • 50 g färsk jäst
  • 8 dl kallt vatten
  • 4 dl fiberrika havregryn
  • 2 dl grovt riven morot (2 dl motsvarar ca 1 morot à 100 g)
  • 2 dl grovt riven palsternacka (2 dl motsvarar ca 1 palsternacka à 100 g)
  • 2 msk färsk hackad rosmarin
  • 1 förp urkärnade svarta oliver (à 300 g)
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk flytande honung
  • 2 tsk salt
  • ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar ca 960 g)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 5667 kJ / 1354 kCal