Morots- och äppelrutor
Längtar du efter nybakat bröd till frukost så prova de här kalljästa morots- och äppelrutorna. Gör degen på kvällen och jäs den i kylskåp över natten. På morgonen behöver du bara stjälpa upp degen på en plåt. Platta ut degen, skåra och nagga i så stora bitar som du vill ha och låta den jäsa för att sedan grädda och njuta av den goda bröddoften.
Ingredienser
20 portioner
50 g jäst
5 dl kallt vatten
1 (á ca 100 g) morot (1 morot motsvarar ca 2 1/2 dl grovt eller fint riven)
2 (à ca 125 g/st) äpplen (2 äpplen blir ca 3 1/2 dl grovt rivet)
2 msk olja
2 msk flytande honung
2 tsk salt
4 dl fiberrika havregryn
ca 16 dl (16 dl motsvarar ca 960 g) vetemjöl
Gör så här
Näringsberäkning per brödruta, beräknat att receptet ger 20 st morot- och äppelrutor.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi927 KJ / 222 kCal
Fett2.5 g
Salt0.7 g
Kolhydrater41.5 g
Protein6.3 g
Kommentarer
Använde 7g torrjäst, 3dl glutenfritt mjöl (”self-rising”), 3dl vanligt glutenfritt mjöl och 2dl bovetemjöl, samt 3dl gl.fria havregryn & 1dl boveteflingor. Tillsatte även 1,5msk chiafrön till smeten. Blev jättebra! Blev lite torrare dagen efter så tror att man kan ta 1dl mindre mjöl (så totalt 7dl), eller eventuellt använda mer vätska.
Rebecka
2022-03-13Jättegott och saftigt bröd! Har bakat detta 2 gånger och det behövs definitivt inte 16 dl mjöl, hade ca 5 dl!
Helena
2020-12-07Mycket gott! Jag gjorde utan hushållsmaskin och rörde ihop med träslev i början. Gick också bra även om det helt säkert är lättare i maskin. Saftiga och goda. Till och med sambon som inte annars äter tillagat äpple mumsade i sig för glatta livet.
Anna
2020-10-02