Morots- och äppelrutor | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Morots- och äppelrutor

Längtar du efter nybakat bröd till frukost så prova de här kalljästa morots- och äppelrutorna. Gör degen på kvällen och jäs den i kylskåp över natten. På morgonen behöver du bara stjälpa upp degen på en plåt. Platta ut degen, skåra och nagga i så stora bitar som du vill ha och låta den jäsa för att sedan grädda och njuta av den goda bröddoften.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula jästen i en bunke, gärna som hör till en hushållsmaskin. Vispa eller rör ut jästen med vattnet.
  2. Skala moroten, riv den och äpplena.  Blanda ner ”rivet” i jästblandningen.
  3. Rör ner olja, honung, salt och havregryn. Låt det svälla ca 10 minuter.
  4. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen ca 5 minuter.
  5. Låt degen jäsa övertäckt med plast eller bakduk i kylskåp över natten.  Det går också bra att baka samma dag, jäs då degen i rumstemperatur ca 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 225˚C. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30x40 cm.
  7. Stjälp upp degen på plåten. Strö lite mjöl eller havregryn på degen och platta ut den så att degen täcker hela plåten.
  8. Skåra rutor med en bakbordsskrapa eller kniv. Nagga degen med en gaffel. Täck med en bakduk och låt jäsa ca 40 minuter i rumstemperatur.
  9. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
  10. Låt brödet svalna på galler.

Näringsberäkning per brödruta, beräknat att receptet ger 20 st morot- och äppelrutor.

För alla

Fri från ägg, laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: Byt ut havregryn och vetemjöl mot glutenfri mjölmix.

Ingredienser

Portioner: 20
  • 50 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 (á ca 100 g) morot (1 morot motsvarar ca 2 1/2 dl grovt eller fint riven)
  • 2 (à ca 125 g/st) äpplen (2 äpplen blir ca 3 1/2 dl grovt rivet)
  • 2 msk olja
  • 2 msk flytande honung
  • 2 tsk salt
  • 4 dl fiberrika havregryn
  • ca 16 dl (16 dl motsvarar ca 960 g) vetemjöl
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 927 kJ / 222 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept