Morfars honungsspjäll med spetskålssallad

Honungsspjäll med spetskålssallad kräver sin tid för tillagning, men det är det värt. Revbensspjällen har en härlig sötma av honung. Ingefära och nejlikor ger också fängslande smak.
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2008

Ingredienser
5 portioner
1 1/2 kg tjocka revbensspjäll (i bitar)
Marinad
2 1/2 msk honung
1 msk vitvinsvinäger
1 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk kinesisk soja
1 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 tsk salt
1 krm peppar
Kålsallad
250 g spets- eller sommarkål
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1/2 msk honung
1/2 dl olja
1/2 msk vinäger
1/2 dl hackad persilja
1 tsk salt
flingsalt
Gör så här
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2682 KJ / 641 kCal
Kommentarer
13 stDet är de godaste revbensspjäll jag ätit.
Anita
Grilla i ugnen 1-1½ timme ?????
Robert
Provade dessa revben på julbordet iår. Alla gillade dem skarpt! Personligen vill jag gärna ha dem lite saltare, men det är ju lätt fixat med lite bordssalt...
Maria
Hej Sara jag har gjort dina revbsnsspjäll de var goda kommer att prova dom fler gånger Mats Ekman
Mats
Hej Marie! Vad synd att revbenen inte blev som du tänkt dig! Jag har, precis som du brukar göra, också provat att bryna revbenen innan de tillagas. Jag kan hålla med dig om att de då blir saftiga, men jag tycker inte att de blir torra och sega om man inte gör detta förarbete. Just den syrliga saften som du skriver om tycker inte jag är påtaglig i just det här receptet eftersom det är så mycket söt härlig honung som spällen badar i. Om man inte penslar köttet medan det är i ugnen så kan jag tänka mig att det blir torrt och trist. Kan det var det så att temperaturen på ugnen är för hög? Jag hoppas att du ger mina själl en andra chans. Sara Ekman
Sara
Svensk husmanskost för mig är tillagning av mat enligt gammal och gedigen Svensk tradition. Förr i tiden så använde man kryddor, fett och vatten i matlagningen. Man brynte köttet först, och lät det sedan koka tills köttet var saftigt och mört. Jag tillagade detta recept enligt givna regler, och resultatet blev icke som lovat. TVÄRTOM! Torrt och segt! Återigen blev det bevisat, att marinera kött med syrlig fruktsaft är ingen hit. Katrinplommon är bättre och sötare mmmmmm. Kålsallden var god, och den passar utmärkt som tillbehör till allt grillat kött. Inget vinnarrecept för mig inte !!!
Marie
Hej! Kul att du gillar mitt recept. Jag håller med dig om att det är gott med andra tillbehör till revbenen. Här hemma brukar vi ha ett krämigt potatismos eftersom detta alltid uppskattas av barnen, som tyvärr tröttnat på den fantastiska kålsalladen. Trist för mig som är en stor kålfantast! Jag har också sett att det står olika i kokboken & här på nätet. Men det är inte så knussligt, mycket marinad eller lite mindre spelar egentligen ingen roll. Den avgörande skillnaden är hur länge köttet ligger i marinaden. Jag brukar ofta marinera köttet över natten för då går det så enkelt att laga maten dagen efter. Testa även att använda marinaden till något annat, marinerade quorn i helgen. Det smakade jätte gott. Ha det så bra & lycka till!! Sara Ekman
Sara
Detta var mycket gott, kommer ätas fler gånger. Serverade spjällen med ungsbakade potatisklyftor och morötter. Till vitkålssalladen gjorde jag dock min mammas coleslaw dressing istället.
Cheree
Det står inte samma mängd ingredienser, om man jämför ovanstående med boken. Undrar vilket är rätt?
Iréne
Det står inte samma mängd ingredienser, om man jämför ovanstående med boken. Undrar vilket är rätt?
Iréne