Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Mjuk pepparkaka med lingon

Pepparkaka hör julen till. Passa på att baka en saftig och sagolik mjuk pepparkaka med syrliga lingon utan bakpulver till julbaket. Perfekt till både adventsfika och glöggmingel!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smöra och bröa en form som rymmer 2 liter (för 10-12 bitar). Blanda strösocker, mjöl och kryddor i en bunke. Blanda lingon och florsocker i en separat bunke.
  3. Vispa ihop de torra ingredienserna och rapsoljan med en elvisp på låg hastighet. Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl. Vänd ner lingonen och häll smeten i formen.
  4. Grädda i mitten av ugnen 45–55 minuter, kontrollera med en sticka att kakan inte är kladdig. Låt svalna helt.
  5. Till servering: Servera gärna med vispad grädde och pudra med florsocker.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör eller olja. Välj laktosfri vispgrädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin eller olja. Byt grädde mot mjölkproteinfri vispbar ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 10-12
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 1 msk kanel
  • 1 1/2 dl frysta eller färska lingon
  • 1 msk florsocker
  • 2 1/2 dl neutral rapsolja
  • 5 ägg
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)
Till servering
  • vispad grädde
  • florsocker (till garnering)