ÖVER 60 MIN | Medel

Chokladkaka med pepparkakssmak

Dags för adventsfika? Bjud på en underbar kaka som passar perfekt till adventsfikat. Denna chokladkaka doftar ljuvligt av pepparkaka och blir riktigt snygg på fikabordet genom att skära den i bitar och dekorera den som en snöflinga. Både god och snygg, det gillar man ju!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 16 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Klä en kvadratisk form ca 22x22 cm (för 16 bitar) med bakplåtspapper. 
  3. Blanda alla torra ingredienser. 
  4. Vispa margarin, farinsocker, ljus och mörk sirap luftigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning, sedan mjölk, citronjuice och slutligen de torra ingredienserna. 
  5. Häll smeten i formen och grädda ca 40 minuter, låt svalna. Ta bort pappret och låt stå i kylskåp en stund. 
  6. Skär kakan diagonalt från hörn till hörn, som ett kryss, dela varje bit i hälften och dela sen varje bit ytterligare en gång i hälften. Så får du fina trekantiga bitar, lägg upp på fat. 
  7. Garnering: Blanda samman florsocker med lite vatten och lägg i spritspåse. Spritsa ut snöflingor på kakbitarna och pudra över lite florsocker.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av margarin och mjölk.

Recept och bild i samarbete med Milda.

Tips

Det går också bra att använda en större form ca 30x30 så att kakan inte blir lika hög. Då kan kakan gräddas under en något kortare tid.

Ingredienser

Portioner: 16
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen nejlika
  • 125 g rumsvarmt margarin
  • 1 3/4 dl farinsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 medelstora ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk citronjuice
Garnering
  • 1 dl florsocker (+ extra att pudra över kakan)
  • ca 1 msk vatten