Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Mjuk korint- och aprikoskaka

Mjuk kaka av typen engelsk fruktkaka, med korinter och torkad aprikos. Torkad frukt och brun farin ger den fyllig sötma. Kakan är smaksatt med rivet apelsinskal och färskpressad juice, och rik på både ägg och smak. Låt gärna fruktkakan stå en dag innan servering i tunna skivor. Bra som present!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150ºC.
  2. Smörj och bröa en kransform som rymmer ca 1 1/2 liter med matfett och ströbröd (för 12 bitar).
  3. Skär aprikoserna i bitar. Skölj apelsinen, riv skalet och pressa ur saften. Blanda mjöl, bakpulver, aprikoser, apelsinskal och korinter. 
  4. Rör matfett och farin smidigt. Rör ner ett ägg i taget. Blanda ner frukt- och mjölblandningen och apelsinsaften i smeten. Häll den i formen.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme 20 minuter.
  6. Låt kakan stå i formen ca 10 minuter innan den stjälps. Stjälp upp kakan för att svalna på ett bakplåtspapper lagt på ett galler.

För alla

Rätten innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut mjölet mot glutenfri finmix. Använd glutenfritt ströbröd eller kokosflingor.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 12 bitar
  • 200 g torkade aprikoser
  • rivet skal från 1 stor apelsin
  • 1 dl pressad apelsinjuice
  • 4 1/2 dl vetemjöl (4 1/2 dl motsvarar ca 270 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl korinter (1 1/2 dl motsvarar ca 75 g)
  • 200 g smör eller margarin
  • 2 dl Brun Farin strö
  • 4 ägg
  • matfett till formen
  • ströbröd till formen
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1344 kJ / 322 kCal