Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Matvetesallad med rostade tomater och halloumi

Recept på lyxig matvetesallad med rostade tomater och halloumi. Salladen är vegetarisk och du gör den av bland annat rödlök, citron, tomat, matvete, basilika och svarta oliver. Festlig och smakrik rätt!

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Sallad: Skala, halvera och skär löken i tunna skivor. Lägg i en stor skål och blanda ner citronjuice och oljan (till dressingen).
  3. Dela tomaterna. Lägg dem med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över hälften av oljan. Rosta i ugnen 20–25 minuter. Sätt gärna ugnen på grill mot slutet så att de får lite extra färg. Låt svalna.
  4. Häll av, skölj och låt matvetet rinna av. Fräs matvete och chiliflakes i resten av oljan i en stor stekpanna 3–5 minuter.
  5. Blanda ner matvetet i skålen med löken och dressingen. Krydda med flingsalt och peppar. Vänd ner tomaterna, rivna basilikablad (spara några blad till garnering) och oliver.
  6. Skär halloumin i ca 1 cm tjocka skivor. Stek dem hastigt i olja på varje sida i en grill-/stekpanna så att osten får fin färg.
  7. Fördela salladen på fyra tallrikar. Toppa med halloumiskivor, resten av basilikan och ev citronskivor.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: ersätt matvete med quinoa, ris eller bönor.
Gör laktosfri: välj ost lagrad mer än 3 mån eller välj t ex smakrik hårdost eller laktosfri salladsost.
Gör mjölkproteinfri: ersätt halloumiosten med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 halloumiost (à 200 g)
  • 2 msk olivolja
  • citronskivor till garnering
Matvetesallad
  • 1 stor rödlök
  • 1 1/2 msk färskpressad citronjuice
  • 3/4 dl olivolja till dressingen
  • 600 g körsbärstomater på kvist
  • 3 msk olivolja
  • 2 burkar matvete (à 400 g)
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 2 krukor basilika
  • 2 dl svarta oliver (gärna kalamata)
Lägg till i inköpslistan