Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Matjestårta

Den här matjestårtan är fenomenal att ha på sommarbuffén. Den är perfekt att förbereda dagen innan servering. Den spröda botten i kombination med den fylliga och mumsiga matjessillblandningen gör det svårt att bara ta en bit av tårtan.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält matfettet. Mixa det med kavringen i matberedare. Tryck ut blandningen i en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 port).
  2. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 -10 minuter. Finhacka matjessillen och gräslöken.
  3. Blanda crème fraiche och kvarg. Rör ner matjessill och gräslök.
  4. Ta upp gelatinet. Smält det i en kastrull. Vänd ner gelatinet i matjesblandningen. Fördela jämnt på kavringsbottnen.
  5. Ställ kallt 3 -4 timmar eller över natten. Garnera med rom och gräslök.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett, laktosfri crème fraiche och laktosfri kvarg.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut crème fraiche och kvarg mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Matjessallad och -tårta är utmärkta rätter att göra om det blir sillrester, men de är givetvis goda att göra annars också. Och visst kan matjesbuffén "förstärkas " med en eller båda rätterna..

Ingredienser

Portioner: 10
  • 230 g matjessill (hela filéer eller bitar)
  • 50 g smör eller margarin
  • 300 g kavring
  • 3 gelatinblad
  • 1 knippe gräslök
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 2 1/2 dl kvarg
  • 50 g ishavsrom eller röd stenbitsrom
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1100 kJ / 260 kCal
Fett: 16 g
Läs mer om näringsvärden