ÖVER 60 MIN | Enkel

Mast o khiar – persisk tzatziki

Mast o khiar är en typ av persisk tzatziki med yoghurt, gurka, dill och mynta. Dessutom: knapriga valnötter och sötsyrligt granatäpple på toppen för extra textur och smak! Den fräscha tzatzikin passar till det mesta: kött, fisk, fågel, vegetarisk mat, eller att servera som en dipp.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 5 dl portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär gurkan i små tärningar. Blanda med yoghurt, vitlök, dill, mynta och torkad mynta, salt och svartpeppar.
  2. Ställ i kylen minst 1 timme.
  3. Till garnering: Toppa med valnötter, granatäppelkärnor, mynta, dill och olivolja vid servering.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri youghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Näringsvärdet är beräknat per dl.

Ingredienser

Portioner: ca 5 dl
  • 1 liten gurka (à ca 300 g)
  • 4 dl yoghurt (10%)
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 msk finhackad dill
  • 3 msk finhackad mynta
  • 1 msk torkad mynta
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Till garnering
  • 1 dl hackade rostade valnötter
  • 1 dl granatäppelkärnor
  • mynta
  • dill
  • olivolja

Näringsvärde
Per portion

Energi 743 kJ / 177 kCal