Surdegsgrund på rågmjöl

32
7
Surdegsgrund på rågmjöl

Ta dig tid att göra ditt alldeles egna surdegsbröd på rågmjöl! Ha degen i kylen och baka den i ugnen vid tillfälle. Resultatet blir ett nybakat, saftigt och nyttigt bröd som du kan variera med olika goda pålägg.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2010

Surdegsgrund på rågmjöl

Ingredienser

1 sats
vatten
ekologiskt rågmjöl

Gör så här

Gör så här- texten är avsedd för 1 sats surdeg.

Tips

Kom ihåg att ge den ny näring, 1 dl vatten (40°C) och 60 g (ca 1 dl) ekologiskt rågmjöl varje vecka så den hålls vid liv. Bakar du inte under veckan så häll ut allt utom ca 1/2 dl av surdegsgrunden och ge den sedan ny näring. Detta för att det inte ska blir för mycket surdegsgrund i burken, då en stor mängd surdegsgrund kräver en större mängd ny näring.

Vad tyckte du om receptet?

32

Kommentarer

Anette

2021-08-08

Ska surdegsgrunden vara så tjock? Ska den inte vara lösare? Fel mängd? Nettan

Redaktionen ICAse

2021-08-10

Hej Nettan! Receptet är helt rätt och surdegen ska bli så där tjock som på bilden. 😊 Lycka till med surdegen! Hälsningar Elina

Åsa

2020-12-14

Jag har gjort surdegen och den verkar bli helt OK men jag efterlyser sedan hur jag bakar brödet dvs 1) hur mycket mjöl och vatten ska jag baka på och vilken sorts mjöl? jag vill helst ha lite grövre bröd och smaksätta med valnötter och fikon. Har du nåt tips?

Redaktionen ICAse

2020-12-15

Hej Åsa! Här får du ett tips på ett recept som du kanske gillar https://www.ica.se/recept/surdegsformbrod-726966/ . Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

Anette

2020-07-25

Det blev mycket surdeg av detta recept. Hur mycket ska jag ta när jag ska baka. Finns brödrecept?

Redaktionen ICAse

2020-08-06

Hej Anette! Ursäkta sent svar. Tanken är att man alltid sparar lite av surdegen så att man slipper starta en ny surdeg varje gång man ska baka. Du kan exempelvis baka med detta recept https://www.ica.se/recept/martins-enkla-surdegsbrod-699160/. Där står det hur mycket surdeg du behöver till brödet. Se tipsrutan för hur du ska mata din surdeg när den är färdig. 😊 Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina