ÖVER 60 MIN | Enkel

Surdegsgrund på rågmjöl

Ta dig tid att göra ditt alldeles egna surdegsbröd på rågmjöl! Ha degen i kylen och baka den i ugnen vid tillfälle. Resultatet blir ett nybakat, saftigt och nyttigt bröd som du kan variera med olika goda pålägg.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 sats portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här- texten är avsedd för 1 sats surdeg.

  1. Dag 1: Blanda 1 dl vatten (40°C) med 60 g (ca 1 dl) ekologiskt rågmjöl i en glasburk som rymmer minst 5 dl. Lägg på ett lock men skruva inte fast det så att det blir tätt.
  2. Låt blandningen stå i rumstemperatur 3 dygn. Rör försiktigt om varje dag.
  3. Dag 4: Tillsätt 2 dl vatten (40°C) och 120 g (ca 2 dl) ekologiskt rågmjöl. Rör ihop och låt stå 1 dygn i rumstemperatur med lock på.
  4. Dag 5: Rågsurdegen är färdig att användas. Tillsätt angiven mängd av den i brödreceptet.
  5. Rör sedan ner 1 dl vatten (40°C) och 60 g ekologiskt rågmjöl i resten av surdegsgrunden så att den får ny näring. Förvara surdegsgrunden i kylen med lock på.

Tips

Kom ihåg att ge den ny näring, 1 dl vatten (40°C) och 60 g (ca 1 dl) ekologiskt rågmjöl varje vecka så den hålls vid liv. Bakar du inte under veckan så häll ut allt utom ca 1/2 dl av surdegsgrunden och ge den sedan ny näring. Detta för att det inte ska blir för mycket surdegsgrund i burken, då en stor mängd surdegsgrund kräver en större mängd ny näring.

Ingredienser

Portioner: 1 sats
  • vatten
  • ekologiskt rågmjöl