Surdegsgrund på rågmjöl

Ta dig tid att göra ditt alldeles egna surdegsbröd på rågmjöl! Ha degen i kylen och baka den i ugnen vid tillfälle. Resultatet blir ett nybakat, saftigt och nyttigt bröd som du kan variera med olika goda pålägg.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2010

Ingredienser
1 sats
vatten
ekologiskt rågmjöl
Gör så här
Gör så här- texten är avsedd för 1 sats surdeg.
Tips
Kom ihåg att ge den ny näring, 1 dl vatten (40°C) och 60 g (ca 1 dl) ekologiskt rågmjöl varje vecka så den hålls vid liv. Bakar du inte under veckan så häll ut allt utom ca 1/2 dl av surdegsgrunden och ge den sedan ny näring. Detta för att det inte ska blir för mycket surdegsgrund i burken, då en stor mängd surdegsgrund kräver en större mängd ny näring.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Dag 4 ska den stå med lock på. Stängt eller löst?
Pia
2023-10-03Hej, min rågsurdeg blev väldigt hård är på 4de dagen nu. Men det ser inte ut som i bilden.
Anahita
2023-09-02Hej Anahita! Är det små bubblor i din surdeg eller är degen bara en kompakt blandning av mjöl och vatten? Om det inte är bubblor i den så kan det dessvärre vara så att din surdeg inte har kommit igång och i så fall behöver du, tråkigt nog, börja om från början... Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-09-07Hej! Tack för ett bra recept! Jag skulle vilja ha tillhörande recept på grövre surdegsbröd som man kan göra på denna surdegsgrund?
Linn
2023-07-27Hej Linn! Vad kul att höra att du gillar receptet! ❤ Här hittar du ett recept på surdegsbröd https://www.ica.se/recept/martins-enkla-surdegsbrod-699160/. Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-09-07