Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Sätergläntans mustiga fruktbröd

Haka på trenden och baka ditt eget surdegsbröd! Det här fruktbrödet blir riktigt saftigt med ingredienser som aprikos och russin. Gott med en skiva ost på till frukost!

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 limpor portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Surdeg: Gör surdegen tre dygn innan du bakar brödet. Dag 1 blandar du 1/3 av vattnet och 1/3 av rågmjölet. Plasta in bunken med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur.
  2. Fyll på dag 2 med lika stor mängd mjöl och vatten. Upprepa samma sak dag 3.
  3. Deg: Smula ner jästen i surdegen och blanda med övriga ingredienser, utom frukt och nötter. Kör degen i 12 minuter i en matberedare. Grovhacka frukt och nötter och lägg i på slutet.
  4. Låt degen jäsa i 2 timmar. Smörj två brödformar (för 2 limpor) och fördela degen i dem. Låt bröden jäsa ytterligare 2 timmar.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Grädda bröden 35-40 minuter i nedre delen av. Linda in dem i handduk och låt dem vila minst en dag innan brödet äts.

Tips

Sätt surdegen tre dygn innan själva baket. Pröva gärna att byta ut nötterna mot ännu mer torkad frukt, eller pumpakärnor och solroskärnor.

Ingredienser

Portioner: 2 limpor
Surdeg
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vatten
Deg
  • 1/3 pkt jäst
  • 1/2 l vatten
  • 1 l vetemjöl (1 l motsvarar ca 600 g)
  • 6 dl grovt rågmjöl (6 dl motsvarar 330 g)
  • 2 tsk ljus sirap
  • knappt 2 msk salt
  • 5 dl russin (5 dl motsvarar ca 300 g)
  • 3 dl torkade aprikoser (3 dl motsvarar 250 g) låt ligga i blöt 3 min
  • 5 dl valnötter eller andra nötter (5 dl motsvarar ca 200 g)
Lägg till i inköpslistan