Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Mandelbakelse med passionsfruktscurd

Mandelbakelser med passionscurd är en ljuvlig efterrätt eller kaka till kaffet som kräver lite extra matpyssel. Passionsfruktscurden tillagas i ett vattenbad En underbar curd som passar till fyllning i allt från tårtor, bakelser eller som här till enkelt bakade, men ack så goda mandelkakor.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Curd: Dela passionsfrukterna och skrapa ur fruktköttet. Skölj limen, riv skalet fint och pressa ur saften.
  2. Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad för att sjuda curden i. Sänk värmen och låt vattnet knappt sjuda.  Lägg smöret i en rostfri bunke och sätt den på vattenbadet så att smöret smälter (tänk på att kastullen ska sluta tätt kring bunken).
  3. Ta kastrullen från plattan. Blanda ner fruktköttet, limesaften, sockret och äggulorna i smöret under vispning. Sätt tillbaka kastrullen på plattan. Vispa curden tills den tjocknar.
  4. Blanda ner limeskalet och låt passionscurden svalna.
  5. Sätt ugnen på 175°C. 
  6. Mandelkakor: Riv mandelmassan fint. Blanda den med äggvitorna i en bunke. Fyll smeten i en spritspåse. 
  7. Tryck ut 12 kakor av smeten, ca 6 cm i diameter (för 6 kakor), på en plåt med bakplåtspapper. Strö på mandelspånen.
  8. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kakorna kallna.
  9. Fyllning: Vispa grädden hårt. Blanda den med 1dl (för 6 kakor) passionscurd.
  10. Lägg samman kakorna 2 och 2 med fyllningen.
  11. Till servering: Sikta över florsocker och lägg på en myntakvist.

Ingredienser

Portioner: 6
Passionscurd
  • 6 passionsfrukter (4-6 frukter motsvarar ca 1dl fruktkött)
  • 1 lime (skal och saft 1 lime motsvarar ca 2 msk saft)
  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 äggulor
Mandelkakor
  • 200 g mandelmassa
  • 2 äggvitor
  • 1/2 dl mandelspån
Fyllning
  • 1/2 dl vispgrädde (blandas med curden)
Till garnering
  • florsocker
  • mynta
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1571 kJ / 376 kCal