UNDER 60 MIN | Medel

Mandel- och parmesangratinerade rödbetor med kvarngrynsallad

Under ett gyllene täcke av mandel och parmesan gömmer sig bakade rödbetor som serveras tillsammans med en matig sallad på hela korn av havre, vete och råg, citronmarinerade morötter och krispig kålrabbi. Vill du ha snabbare variant av den här rejäla, gröna middagsrätten så välj färdigkokta rödbetor.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Koka rödbetorna. Spola rödbetorna i kallvatten och dra av skalet med fingrarna.
  3. Skala och skiva vitlöken. Häll av och skölj kikärterna. Skär av persiljan från kvisten. Riv parmesanosten. 
  4. Mixa vitlök, kikärter, persilja, parmesan, växtbaserad crème fraiche och mandel till en jämn smet i en matberedare. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Skiva rödbetorna och lägg dem i en ugnsfast form. Bred ut parmesankrämen över rödbetorna. Sätt formen mitt i ugnen 10-15 minuter, eller tills det fått fin färg.
  6. Koka kvarngrynet enligt anvisningen på förpackningen.
  7. Skala morötter och kålrabbi. Hyvla dem tunt med en mandolin eller potatisskalare. 
  8. Skölj och skrubba citronen i ljummet vatten. Riv det yttersta av skalet på citronen. Blanda citronskalet med 2 msk citronsaft (för 4 port) och olivoljan. Smaksätt med salt och peppar.
  9. Blanda morötter och kålrabbi med citrondressingen. Låt de stå och dra i ca 5 minuter för att mjukna.  
  10. Vänd ner de marinerade grönsakerna och ärtskotten i kvarngrynen. Smaka av med salt och peppar.
  11. Servera de gratinerade rödbetorna med kvarngrynssallad.

För alla

Fri från laktos. Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj ris eller annat glutenfritt gryn. Välj glutenfri växtbaserad fraiche.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 600 g rödbetor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 förp kokta kikärter (à 400 g)
  • 1 kruka persilja
  • 2 dl finriven parmesanost
  • 2 dl växtbaserad crème fraiche
  • 1 dl mandelspån
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 port kvarngryn (korn av havre, vete och råg)
  • 2 morötter
  • 1 kålrabbi
  • skal och saft av 1 citron (1 citron motsvarar 2 msk saft)
  • 3 msk olivolja
  • 100 g ärtskott

Näringsvärde
Per portion

Energi 3242 kJ / 777 kCal

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept