Mandel och aprikoskaka | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Mandel och aprikoskaka

En mustig och härlig mandel och aprikoskaka. Kakan gör du av bland annat mjöl, socker, aprikoser, mandelmassa, citron och ägg. Garnera med florsocker och servera till efterrätt eller fika!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform ca 24 cm i diameter (för 8 bitar) med löstagbar kant.
  2. Mördeg: Blanda mjöl, socker och matfett och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Kavla ut degen mellan mjölat plastfolie till en rund kaka ca 30 cm i diameter (för 8 bitar). Lägg degen i formen och jämna till kanterna så att de blir ca 3 cm höga. Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter eller längre. 
  4. Sätt ugnen på 175˚C.
  5. Fyllning: Låt aprikoserna rinna av och skär dem i klyftor. Riv eller smula mandelmassan i en bunke. Rör ihop mandelmassan med matfettet och citronskalet. Tillsätt ett ägg i taget och rör om mellan varje. Vänd ner aprikoserna.
  6. Bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
  7. Låt kakan kallna och sikta över florsocker. 

För alla

Kakan innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot glutenfri finmix.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 8 bitar
Mördeg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 100 g smör eller margarin
Fyllning
  • 1 burk aprikoser i sockerlag (à ca 400 g)
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör eller margarin
  • rivet skal av 1 citron
  • 3 ägg
Garnering
  • florsocker
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2105 kJ / 503 kCal