Mac and cheese med panko

Comfort food när den är som bäst! Laga denna krämiga mac and cheese där makaroner tillsammans med ostig bechamelsås gratineras i ugn under ett täcke av panko och parmesan. Servera gärna med sallad eller som tillbehör till kött eller kyckling.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2019

Ingredienser
4-6 portioner
500 g makaroner (500 g motsvarar ca 10 dl)
1 l mjölk
6 msk smör
3/4 dl vetemjöl
1 riven, liten vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
2 krm cayennepeppar
1 tsk salt
150 g riven lagrad cheddarost
150 g riven parmesan eller gruyère
1 dl panko (asiatiskt ströbröd)
Gör så här
00:02:00
00:02:00
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4651 KJ / 1158 kCal
Fett51 g
Salt3.3 g
Kolhydrater125 g
Protein50 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
15 stJätte gott! Jag brukar hacka vitlöken och steka den med bacon för att smaken ionte ska bli för stickig. Jag blandar sen bacon och vitlök med makaronerna, osten och allt den andra. Jag använder också en ganska bred form för större yta.
Gabriella
Gäller att välja en smakrik cheddar och parmesan samt att salta ordentligt när man gör bechamelsåsen i början. Smakade mig fram till rätt salthalt och använde vitlökspulver istället för färsk. Tog också lite mer panko än receptet för att inte få den för blöt, fungerade bra. Blev riktigt gott!
Maxine
Kommer inte använda detta recept igen. Det smakade ingenting. Panko, smör och osten blev bara en tuggummiliknande massa som definitivt inte gick att strö någonstans. Den gick att platta ut som lock.
Ulrika