Klassisk kalops

Betyg 3.9 av 5.
717 personer har röstat
96
Klassisk kalops

Den här klassiska kalopsen fyller dig med välbehag. Mört kött, spänstiga morötter och lök fräser du med kalvfond, lagerblad och kryddpepparkorn och blir till en komplett och gudomlig middag serverat med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Klassisk kalops

Ingredienser

4 portioner
1 kg  nötkött t ex bog eller högrev (à 1 1/2 kg med ben)
4   morötter (4 morötter motsvarar ca 400 g)
2   gula lökar
1 msk  smör
1 msk  olja
3   lagerblad
30   kryddpepparkorn
1   liter vatten
2 msk  konc kalvfond
1 1/2 msk  majsstärkelse
salt från kvarnen
peppar från kvarnen

Till servering

kokt potatis
inlagda rödbetor

För alla

Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Näringsvärdet är beräknat med potatis och rödbetor men utan bröd till servering.

Recetpet har uppdaterats  mars 2021.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: planera att maträtten ska räcka till 6 portioner genom att öka på mängden morot och potatis. Tillsätt gärna morötterna när det återstår 20 minuter av koktiden. Välj olja att steka i. Detta leder till en tredjedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Tips

Låt gärna kalopsen svalna i grytan. Koka kalopsen en dag i förväg så att smakerna får mogna.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.9 av 5.
717 personer har röstat

Kommentarer

Kanongott!! Gör kalops flera gånger i månaden för det är så gott. Men jag använder ett kilo morötter till kilot kött, den är ändå minst lika populär här hemma. Sen har vi börjat ta kokt ris istället för potatis rätt ofta på senare tid, fortfarande jättegott, men då inte längre klassisk som maträtt.

Tomas

2024-05-12

Så gott så jag gör det igen! Smakar som mammas Kalops.

Susann

2024-03-21

Hur gör man när man bryner kött som är köpt hos Ica, det är ju så mycket vatten i så man förväller köttet samma som man gör med kantareller som också innehåller mycket vatten

Lars

2024-03-01

Hej Lars! Hemligheten är väl att inte fylla stekpannan (för då kyls pannan ner och det kokar) och att alltid bryna på högsta värme. Så; stek i omgångar på full fräs så blir det fin stekyta! Lycka till! Vänliga hälsningar Tove

Redaktionen

2024-03-04

Näringsvärde per portion

Energi2921 KJ / 670 kCal
Fett24 g
Salt5 g
Kolhydrater56 g
Protein58 g

Testa liknande recept

Lyxig kalops med mormorskokta morötter
Betyg 4.7 av 5.
185 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Fläskkarrékalops i ugn
Betyg 3.3 av 5.
7 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kokt rimmad fläsklägg med rotmos
Betyg 3.5 av 5.
268 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Markiz lammtagine med grönsaker
Betyg 3.4 av 5.
41 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Allt-i-ett-gryta med chorizo och potatis
Betyg 3.8 av 5.
59 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rotmos med köttkorv
Betyg 3.7 av 5.
32 personer har röstat
Under 45 min att tillaga