Klassisk kalops

574
64
Klassisk kalops

Den här klassiska kalopsen fyller dig med välbehag. Mört kött, spänstiga morötter och lök fräser du med kalvfond, lagerblad och kryddpepparkorn och blir till en komplett och gudomlig middag serverat med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Klassisk kalops

Ingredienser

4 portioner
1 kg nötkött t ex bog eller högrev (à 1 1/2 kg med ben)
4 morötter (4 morötter motsvarar ca 400 g)
2 gula lökar
1 msk smör
1 msk olja
3 lagerblad
30 kryddpepparkorn
1 liter vatten
2 msk konc kalvfond
1 1/2 msk majsstärkelse
salt från kvarnen
peppar från kvarnen

Till servering

kokt potatis
inlagda rödbetor

För alla

Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Näringsvärdet är beräknat med potatis och rödbetor men utan bröd till servering.

Recetpet har uppdaterats  mars 2021.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: planera att maträtten ska räcka till 6 portioner genom att öka på mängden morot och potatis. Tillsätt gärna morötterna när det återstår 20 minuter av koktiden. Välj olja att steka i. Detta leder till en tredjedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Tips

Koka kalopsen en dag i förväg så att smakerna får mogna.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

574

Kommentarer

Stefan

2022-12-02

Jättegod kalops,enkelt,tydligt recept

Karima

2022-10-23

Godaste gryta tack så jättemycket

Karima

2022-10-23

Bäst

Näringsvärde per portion

Energi 2921 KJ / 670 kCal
Fett 24 g
Salt 5 g
Kolhydrater 56 g
Protein 58 g
Läs mer om näringsvärden