Klassisk kalops

409
40
Klassisk kalops

Den här klassiska kalopsen fyller dig med välbehag. Mört kött, spänstiga morötter och lök fräser du med kalvfond, lagerblad och kryddpepparkorn och blir till en komplett och gudomlig middag serverat med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Skriv ut
Klassisk kalops

Ingredienser

4 portioner
1 kg
nötkött t ex bog eller högrev (à 1 1/2 kg med ben)
4
morötter (4 morötter motsvarar ca 400 g)
2
gula lökar
1 msk
smör
1 msk
olja
3
lagerblad
30
kryddpepparkorn
1
liter vatten
2 msk
konc kalvfond
1 1/2 msk
majsstärkelse
-
salt från kvarnen
-
peppar från kvarnen

Till servering

kokt potatis
inlagda rödbetor

För alla

Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Näringsvärdet är beräknat med potatis och rödbetor men utan bröd till servering.

Recetpet har uppdaterats  mars 2021.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: planera att maträtten ska räcka till 6 portioner genom att öka på mängden morot och potatis. Tillsätt gärna morötterna när det återstår 20 minuter av koktiden. Välj olja att steka i. Detta leder till en tredjedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Tips

Koka kalopsen en dag i förväg så att smakerna får mogna.

Vad tyckte du om receptet?

409

Kommentarer

Christina

2021-06-07

Blir inte 30 pepparkorn för mycket???

Redaktionen ICAse

2021-06-08

Hej Christina! Det kan låta mycket men 30 pepparkorn är helt rätt mängd till 4 portioner. 😊 Hälsningar Elina

Inga

2021-05-20

Hej! Jag använder alltid min tryckkokare. Då är kalopsen färdig efter 30 min koktid.det är verkligen energisparande. Min mamma började använd tryckkokare på 50 talet. Jag kan inte förstå att.man inte använder det mera. Det spar ju verkligen el. Det finns tryckkokare för alla olika spisar. Jag har köpt en för induktionshäll för 600 kr på Lidel. Det är jättebra!

Paulina

2021-05-18

Hej. Finns det gamla receptet kvar på något sätt så man skulle kunna få det? Tar gärna mjöl istället för maizena men kommer inte ihåg när jag skulle hälla i mjölet.

Näringsvärde per portion

Energi 2921 KJ / 670 kCal
Fett 24 g
Salt 5 g
Kolhydrater 56 g
Protein 58 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept