Lyxig kalops med mormorskokta morötter

Grytornas gryta och kryddornas krydda – det vill säga kalops och kryddpeppar som sätter den så typiska smaken. Det blir såsigt, vilket passar fint till mormorskokta morötter, alltså morötter som kokas sönder med lök och gafflas med smör.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2016

Ingredienser
10 portioner
4 gula lökar
4 morötter (4 morötter motsvarar ca 350 g)
2 msk smör
2 kg högrev i bit
2 msk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2 dl rött vin
2 msk japansk soja
10 dl kalvbuljong (vatten och tärningar eller fond)
20 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
3 lagerblad
majsstärkelse
salt
Mormorskokta morötter
800 g morötter
1 skalad gul lök
2 msk smör
salt
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1596 KJ / 382 kCal
Fett18 g
Salt2.18 g
Kolhydrater13 g
Protein40 g
Kommentarer
23 stVad är det för fel på att använda g och kg på köttmängd?
Mauri
Kjempegodt! Helt nydelig.
Jane
Hur stor gyta behöver man för 10 portioner?
Ida
Bo-Inge Vedis Bästa kalopsen jag ätit. Blev supergott
Bo-inge
Om man vänder högrevstärningarna i vetemjöl och därefter bryner och lägger ner i grytan så behövs inte kalopsen redas av sedan. Lägg pepparkornen i en metall tesil så behöver man inte peta bort dom efter.
Lina
Tips: låt kalopsen puttra i en timma innan ni tillsätter morötterna, så blir de inte helt sönderkokta, men de blir ändå mjuka.
Kenny
Hmmm... Supergott dubblade dock kryddorna och serverade även lite potatis till!
Rolf
Dra i en 4-5 dl vin och som Maria nämnde en sked honung för extra lyx! Kan varmt rekommendera tre-fyra stycken hela kryddnejlika också för den som vågar.
Henrik
Lyfta ur kött och grönsaker?? WTF😂
Jonas
Jättegod!
Malin