Lyxig julkaka | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lyxig julkaka

Lyxig julkaka - en helt underbar efterrätt med fyllig smak. Den goda kakan har en kavlad platta av mandelmassa i mitten och en chokladglasyr med smak av rom eller konjak. Bred ut den smakrika glasyren på kakan när den svalnat något.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Hacka den torkade frukten fint och nötterna grovt.
  3. Klä sidor och botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar) med bakplåtspapper. Det går enklast om du först penslar lite vatten på formens sidor.
  4. Kavla ut mandelmassan till en rund platta som är så stor att den precis passar i formen. Lägg mandelmassan åt sidan.
  5. Koka upp konjak eller rom, vatten, torkad frukt och nötter i en kastrull. Ställ åt sidan och låt svalna.
  6. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
  7. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt farinsockret och låt småkoka tills sockret har löst sig, rör om under tiden.
  8. Rör ihop smör- och mjölblandningarna. Tillsätt den torkade frukten och nötterna samt all vätska.
  9. Vispa äggen lätt i en separat bunke och vänd ner dem i smeten. Häll hälften av smeten i formen. Lägg på den utkavlade mandelmassan och tryck försiktigt ner den i smeten. Häll på resten av smeten.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen 35–40 minuter. Låt kakan svalna något i sin form innan den lossas. Placera kakan på ett fat och ställ in i kylen ca 30 minuter.
  11. Chokladglasyr: Finhacka chokladen till glasyren. Koka upp grädde och konjak eller rom i en kastrull. Ta från värmen och rör ner den finhackade chokladen. Låt glasyren svalna ca 10 minuter och fördela den sedan över kakan.

För alla

Innehåller gluten och ägg. 
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett, använd ren mörk choklad av god kvalitet, använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett, använd ren mörk choklad av god kvalitet, byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
  • 200 g torkad frukt t ex aprikos, tranbär och fikon
  • 125 g blandade nötter t ex valnötter, hasselnötter och pecannötter
  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl konjak eller rom
  • 1 dl vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g smör
  • 2 dl farinsocker
  • 3 ägg
  • 1/2 tsk salt
Chokladglasyr
  • 200 g mörk choklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk konjak eller rom
Lägg till i inköpslistan