Lyxig julkaka

67
6
Lyxig julkaka

Lyxig julkaka - en helt underbar efterrätt med fyllig smak. Den goda kakan har en kavlad platta av mandelmassa i mitten och en chokladglasyr med smak av rom eller konjak. Bred ut den smakrika glasyren på kakan när den svalnat något.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2010

Lyxig julkaka

Ingredienser

10 bitar
200 g torkad frukt t ex aprikos, tranbär och fikon
125 g blandade nötter t ex valnötter, hasselnötter och pecannötter
200 g mandelmassa
1 dl konjak eller rom
1 dl vatten
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
150 g smör
2 dl farinsocker
3 ägg

Chokladglasyr

200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 msk konjak eller rom

För alla

Innehåller gluten och ägg. 
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett, använd ren mörk choklad av god kvalitet, använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett, använd ren mörk choklad av god kvalitet, byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

67

Kommentarer

Carmen

2021-01-07

Mycket god kaka, blev min mans favorit denna Jul.

Celestina

2020-12-22

Älskar den här kakan som är mer som konfekt än en kaka. Håller länge, god kall. Bakat den många jular. Min smet blir hyfsat rinnig och jag tror det beror på att maj bara ska koka upp rom landningen, inte låta den koka in i frukt och nötter.

Marianne

2020-12-16

Hej. Jag har några frågor. Varför ska man klä formen? Vad är det för vätska när det står: "Rör ihop smör- och mjölblandningarna. Tillsätt den torkade frukten och nötterna samt all vätska." Det finns ju ingen mer vätska att använda enligt receptet. Eller har jag missat något? Det borde nog vara lite mer vätska...för det går inte att "hälla" smeten i formen. Den är för fast. Klicka över smeten i formen går bra. Mvh Marianne

Redaktionen ICAse

2020-12-22

Hej Marianne! Du ska klä formen så att det är lättare att få ur kakan ur formen och lägga upp på ett fat. Vätskan vi menar är rom/vattnet som frukten och nötterna kokat i. Hoppas kakan blev god trots att den inte gick att hälla ner i formen, du fick kanske bre ut den i formen? Hälsningar Ulrika