Julkaka med frukt och nötter
Klassisk mjuk julkaka med extra allt! Nötter, torkad frukt, choklad och rom... Kakan vinner på att stå och mogna några veckor. Ja, du läste rätt, den håller i flera veckor och går därför att förbereda i god tid före jul.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2013
Ingredienser
10 portioner
125 g torkade fikon
1 dl russin
1/2 dl mörk rom
1 dl sötmandel
1 dl valnötter
100 g mörk choklad
100 g mandelmassa
1 dl apelsinmarmelad
1 1/2 dl socker
200 g rumsvarmt smör
3 ägg
1 dl crème fraiche
4 dl vetemjöl (à ca 60 g)
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
smör och ströbröd till formarna
Citrussockerlag
1 dl färskpressad apelsinjuice
1 1/2 msk färskpressad citronjuice
3/4 dl socker
Till servering
florsocker
aprikosmarmelad
vaniljglass
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3416 KJ / 816 kCal
Fett41 g
Salt0.68 g
Kolhydrater98 g
Protein9 g
Kommentarer
Supergott, rekommenderas! Körde med Portvin dock men det blev bra.
Dan
2024-12-08Doftar ljuvligt av jul i köket, är spänd på hur den ska smaka när den har mognat klart någon vecka.
Pia
2021-12-11Hej Malin! Osäker på om den här sortens kaka är barnvänlig oavsett… men alla är olika. Och visst går det att strunta i rommen! Istället kan man blötlägga frukten i vatten, juice (typ äpple eller apelsin). Vill man kan man spetsa med lite arraksextrakt, för att ändå få lite extra julig smak.
Redaktionen
2014-11-12