Julkaka med frukt och nötter

21
5
Julkaka med frukt och nötter

Klassisk mjuk julkaka med extra allt! Nötter, torkad frukt, choklad och rom... Kakan vinner på att stå och mogna några veckor. Ja, du läste rätt, den håller i flera veckor och går därför att förbereda i god tid före jul.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2013

Julkaka med frukt och nötter

Ingredienser

10 portioner
125 g torkade fikon
1 dl russin
1/2 dl mörk rom
1 dl sötmandel
1 dl valnötter
100 g mörk choklad
100 g mandelmassa
1 dl apelsinmarmelad
1 1/2 dl socker
200 g rumsvarmt smör
3 ägg
1 dl crème fraiche
4 dl vetemjöl (à ca 60 g)
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
smör och ströbröd till formarna

Citrussockerlag

1 dl färskpressad apelsinjuice
1 1/2 msk färskpressad citronjuice
3/4 dl socker

Till servering

florsocker
aprikosmarmelad
vaniljglass

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör/margarin, laktosfri crème fraiche och laktosfri vaniljglass.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut glassen mot havre-, soja-, eller risbaserad ersättningsprodukt.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

21

Kommentarer

Pia

2021-12-11

Doftar ljuvligt av jul i köket, är spänd på hur den ska smaka när den har mognat klart någon vecka.

Redaktionen

2014-11-12

Hej Malin! Osäker på om den här sortens kaka är barnvänlig oavsett… men alla är olika. Och visst går det att strunta i rommen! Istället kan man blötlägga frukten i vatten, juice (typ äpple eller apelsin). Vill man kan man spetsa med lite arraksextrakt, för att ändå få lite extra julig smak.

Malin

2014-11-09

Hur gör man den barnvänlig? Kan man bara ta bort rommen eller byter man ut det mot något annat?

Näringsvärde per portion

Energi 3416 KJ / 816 kCal
Fett 41 g
Salt 68 g
Kolhydrater 98 g
Protein 9 g
Läs mer om näringsvärden