Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Julkaka med frukt och nötter

Klassisk mjuk julkaka med extra allt! Nötter, torkad frukt, choklad och rom... Kakan vinner på att stå och mogna några veckor. Ja, du läste rätt, den håller i flera veckor och går därför att förbereda i god tid före jul.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg fikon och russin i en bunke tillsammans med rommen. Låt stå minst 1 timme eller över natten.
  2. Låt den blötlagda frukten rinna av och spara ev vätska.
  3. Hacka de blötlagda fikonen 
i cm-stora bitar. Hacka även mandlar, valnötter och choklad. Riv mandelmassan grovt.
  4. Blanda fikon, russin och ev vätska med marmelad och mandelmassa i en stor bunke.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Smörj och ströbröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 portioner).
  7. Vispa socker och smör fluffigt med elvisp i en stor bunke eller i en köksmaskin. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. Vispa ner crème fraichen.
  8. Blanda mjölet med bakpulver, kryddor och vaniljsocker. Blanda ner i smeten. Rör ner mandel- och nöthacket, chokladen samt fruktblandningen. Blanda ordentligt. Fördela smeten i formarna.
  9. Sätt in kakan i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175°C. Grädda kakan 45–50 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna, låt kakan vara kvar i sin form.
  11. Citrussockerlag: Blanda apelsin- och citronjuice med socker i en kastrull. Koka upp så att sockret löses upp. Ta från värmen och låt svalna något.
  12. Skeda citrussockerlagen över den ljumma kakan. Låt svalna helt.
  13. Slå in kakan först i plastfolie och sedan aluminiumfolie. Förvara den i rumstemperatur fram till servering.
  14. Vid servering: Pudra över florsocker och servera gärna med vaniljglass och en klick aprikosmarmelad.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör/margarin, laktosfri crème fraiche och laktosfri vaniljglass.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut glassen mot havre-, soja-, eller risbaserad ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 125 g torkade fikon
  • 1 dl russin
  • 1/2 dl mörk rom
  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl valnötter
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g mandelmassa
  • 1 dl apelsinmarmelad
  • 1 1/2 dl socker
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 3 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 4 dl vetemjöl (à ca 60 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk vaniljsocker
  • smör och ströbröd till formarna
Citrussockerlag
  • 1 dl färskpressad apelsinjuice
  • 1 1/2 msk färskpressad citronjuice
  • 3/4 dl socker
Till servering
  • florsocker
  • aprikosmarmelad
  • vaniljglass
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3416 kJ / 816 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB