Lyxgratäng med skaldjur

Betyg 2.6 av 5.7 personer har röstat
Receptet har 5 kommentarer
Lyxgratäng med skaldjur

En lyxig och festlig gratäng som är perfekt att bjuda på eftersom du kan förbereda rätten. Gratängen innehåller parmesanost, smör, grädde, mjöl och spenat samt hälleflundra, räkor och kräftstjärtar. Smakerna binds ihop av det härliga moset.

Lyxgratäng med skaldjur

Ingredienser

8 portioner
1 kg hälleflundra (i bit)
4 schalottenlökar
50 g smör eller margarin
2 dl vitt vin
4 dl fiskbuljong (fond eller tärning + vatten)
4 dl grädde
1/2 dl vetemjöl
3 msk torr vermouth
1 tsk salt
2 krm kajennpeppar
4 paket djupfryst bladspenat (à 250 g)
2 tsk salt
1 burk kräftstjärtar (à ca 350 g)
200 g djupfrysta skalade räkor
4 dl färskriven parmesan

Mos

20 potatisar (20 potatisar motsvarar ca 800 g)
50 g smör eller margarin
4 dl mjölk
2 äggulor
2 tsk salt
2 krm mald vitpeppar

Gör så här

00:00:00
00:00:00
00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

5 st
  • Jag tog hälften av spenaten och det räckte gott och väl. Potatismängden till moset var tvetydig. Jag tog ca 1,3 kg (=14 potatisar) och det var inte för mycket i alla fall. Svårt att få moset tillräckligt högt i sidorna för att "fyllningen" ska få plats i mitten. En hel del av såsen serverades vid sidan av. Fisken hade nog klarat sig utan att sjuda, eller att man bara doppade den i het buljong och vin för att sluta porer på ytan. För att få färg på moset behövdes nämligen mycket längre tid än det står och min erfarenhet är att hälleflundra är mycket känslig för lång tillagningstid, det blir lätt torrt. Smakerna var dock mycket bra, så allt som allt får ändå rätten en fyra. Kan nog tänka mig att prova igen och finslipa receptet enligt mitt tycke.

    Monika

  • Detta recept har vi nu provat flera gånger och fisken och såsen är underbar.Tyvärr är receptet på potatismoset helt åt skogen! Det behövs bara 1 dl mjölk och hälften av saltet. Gratängen bör stå inne i ugnen ca 30 minuter istället för 20 som det står. Det är lite väl mycket parmesan också, men det är en smaksak.

    Anita

  • Varför har ni inte näringsinnehåll på alla maträtter? Varför skriver in inte ut kolhydrater?

    Katarina

  • Vore bra om ni kunde uppge hur mycket fiskbuljong som ska användas i receptet

    Karin

  • Fiskbuljong Hur mycket fiskbuljong skall det vara

    Gunilla

Testa liknande recept

  • Carpaccio på hälleflundra
    Betyg 2.5 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Hälleflundra med polenta
    Betyg 3.1 av 5.89 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Hälleflundra med hummersås
    Betyg 2.9 av 5.47 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad