Anitas lutfisklåda | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Anitas lutfisklåda

Här får du ett annorlunda förslag på servering av lutfisk i denna lutfisklåda med potatis, morötter och ett sting av piri-piri. Lutfisken bäddas in i en sås av ljuvlig grädde, ost och buljong innan du gratinerar lutfisklådan i ugnen.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dag 1: Skölj luftfisken. Lägg den i rikligt med kallt vatten. Låt stå i kylen i minst 1 dygn.
  2. Dag 2: Ta upp lutfisken och låt den rinna av väl. Salta.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Lägg lutfisken i en långpanna. Täck med aluminiumfolie. Ugnsbaka i ca 45 minuter.
  5. Skala och skär potatis och morötter i tunna skivor, använd gärna matberedare. Skala och skär löken i tunna skivor.
  6. Sila av kokspadet från fisken. Koka potatis, morot, lök och piri-piri i fiskspadet (fyll upp med vatten om det behövs). Koka mjuka, ca 20 minuter. Sila av kokspadet och mät upp 1 liter till såsen.
  7. Sätt ugnen på 250°C, övervärme/grill.
  8. Fräs smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt kokspadet, lite i taget, under vispning. Avsluta med grädden. Smaka av med salt och vitpeppar.
  9. Smörj 1 stor ugnssäker form, 20 x 30 cm, eller 2 mindre (för 10 bufféportioner). Lägg potatisblandningen i botten. Grovhacka lutfisken och lägg i den. Häll över såsen. Fördela osten över.
  10. Gratinera högt upp i ugnen till fin färg. Ta ut och servera eller låt svalna.
  11. Förvara i kyl till serveringsdags. Värm då i 20 minuter i 175°C.

För alla

Anitas lutfisklåda innehåller inte ägg. Gluten och mjölk ingår.
Ändra till mjölkfritt: använd mjölkfritt margarin i stället för smör, välj mjölkfri "gräddprodukt" från Oatly eller Beneviva i stället för vispgrädde och uteslut gratängosten till förmån för tofu. Kontrollera dessutom innehållet i fiskfonden, använd ev buljongtärning i stället.

Tips

Tips! Vill man göra rätten ännu festligare kan man lägga i räkor också.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 2 3/4 kg skinnfri lutfisk
  • 1 1/2 msk salt
  • 750 g potatis
  • 250 g morötter
  • 1 gul lök
  • 1 röd piri-piri
  • 100 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 l buljong från fiskkoket
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 påse gratängost (à 200 g)
  • salt
  • vitpeppar
Lägg till i inköpslistan