Lumpe med kyckling och lax

20
2
Lumpe med kyckling och lax

Lumpe är ett klassiskt norskt tunnbröd med kokt potatis i degen. Fyll lumpen med en röra på kyckling, färskost och pepparrot eller med rökt eller gravad lax blandat med färskost, rödlök och gräslök. Perfekt picknick- och utflyktsmat!

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2014

Lumpe med kyckling och lax

Ingredienser

8 portioner
400 g kokt kall potatis
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk salt

Laxfyllning

1/2 rödlök
1 dl matyoghurt (10 %)
1 dl färskost
1 msk finskuren gräslök
1/2 krm salt
1/2 krm peppar
8 blad romansallad
8 skivor rökt eller gravad lax
dill till garnering

Kycklingfyllning

2 stekta kycklingfiléer (eller 300 g plockad, grillad kyckling, för 8 portioner)
2 dl färskost
1/2 dl riven färsk pepparrot
1 msk finhackad persilja
1/2 krm salt
1/2 krm peppar
8 blad romansallad

För alla (lumpe)

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

För alla (laxfyllning)

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt och färskost.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfri färskost.

För alla (kycklingfyllning)

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri färskost.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri färskost.

Gör så här

Laxfyllning

Kycklingfyllning

Tips

För att det skall gå enkelt att äta bröden, vira ett smörpapper runt rullen och dela rullen i två delar med en kniv.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

20

Kommentarer

Gunilla

2019-07-07

Det heter inte Lumpe utan LOMPE.

Redaktionen ICAse

2019-07-09

Hej Gunilla! Det verkar som man kan säga båda men läs gärna detta reportage från tidninge Buffé. http://www.e-magin.se/paper/r5614d5h/paper/1#/paper/r5614d5h/8 sidan 9. Hälsningar Michelle

Kristina

2016-12-25

Hej ! Det här är ett väldigt gott tunt bröd . Degen är lätt att baka ut . Förslaget på fyllning tycker jag passar även med rester av stekt kyckling eller till exempel rester av stek , fläsk eller nötkött . M.v.h. Kristina

Näringsvärde per portion

Energi 1387 KJ / 332 kCal
Fett 16 g
Salt 0.79 g
Kolhydrater 23 g
Protein 23 g
Läs mer om näringsvärden