Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Lumpe med kyckling och lax

(69)
60 MIN | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Lumpe är ett klassiskt norskt tunnbröd med kokt potatis i degen. Fyll lumpen med en röra på kyckling, färskost och pepparrot eller med rökt eller gravad lax blandat med färskost, rödlök och gräslök. Perfekt picknick- och utflyktsmat!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2014
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 8
  • 400 g kokt kall potatisar
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
Laxfyllning
  • 1/2 rödlök
  • 1 dl matyoghurt (10 %)
  • 1 dl färskost
  • 1 msk finskuren gräslök
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm peppar
  • 8 blad romansallad
  • 8 skivor rökt eller gravad lax
  • dill till garnering
Kycklingfyllning
  • 2 stekta kycklingfiléer (eller 300 g plockad, grillad kyckling, för 8 portioner)
  • 2 dl färskost
  • 1/2 dl riven färsk pepparrot
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm peppar
  • 8 blad romansallad
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pressa potatisen genom en potatispress. Blanda med mjöl och salt i en bunke. Arbeta ihop till en smidig deg.
  2. Forma degen till en rulle och dela i 8 delar (för 8 portioner). 
  3. Kavla ut varje del till en tunn rund kaka, ca 20 cm i diameter.
  4. Grädda kakorna i en torr stekpanna tills de får fin färg, 1–2 minuter per sida. Lägg bröden under bakduk så de håller sig mjuka medan de svalnar.
  5. Fyll bröden med antingen lax- eller kycklingfyllning.

Laxfyllning

  1. Skala rödlöken. 
  2. Blanda löken i en skål med yoghurt, färskost, gräslök, salt och peppar. 
  3. Fördela sallad, rökt eller gravad lax och röran i mitten av bröden. Rulla ihop.

Kycklingfyllning

  1. Bryn kycklingen runt om i olja i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg på ett lock och sänk värmen. Tillaga kycklingen under lock tills den är klar. Låt svalna.
  2. Skär kycklingen i skivor, eller skär grillad kyckling i skivor.
  3. Rör ihop färskost pepparrot, persilja, salt och peppar.
  4. Fördela sallad, kyckling och röra i mitten av bröden. Rulla ihop.

För alla (lumpe)

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

För alla (laxfyllning)

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfri yoghurt och färskost.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfri färskost.

För alla (kycklingfyllning)

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfri färskost.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfri färskost.

Tips

För att det skall gå enkelt att äta bröden, vira ett smörpapper runt rullen och dela rullen i två delar med en kniv.

Näringsvärde
Per portion

Energi
1387 kJ / 332 kCal
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO-e/portion

0 - 0,7 kg CO-e/portion
0,7 - 1,4 kg CO-e/portion
1,4 - 2,4 kg CO-e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept