Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Louisiana gumbo med majskolv och sötpotatis

Det här är en spännande rätt med rötter i södra Louisiana. Lax, stark chorizo, röd paprika och het sambal oelek är några av ingredienserna i grytan som serveras med sötpotatis som rostats i ugnen. Till detta en örtyoghurt med smak av timjan.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 6, 2012
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Sötpotatis: Skala och skär sötpotatisen i skivor. Blanda sötpotatisen med oljan och krydda med salt och peppar. Lägg på en ugnsplåt och rosta dem mjuka ca 20 minuter.
  3. Gumbo: Skär majskolvarna, urkärnad paprika, stjälkselleri och chorizo i bitar. Skala och hacka rödlök och vitlök.
  4. Fräs grönsakerna och chorizo i olja och krydda med salt och peppar. Häll i hönsbuljongen och koka i 5 minuter. Red sedan av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
  5. Smaka av grytan med salt, peppar och sambal oelek. Lägg sedan i laxen och sjud försiktigt några minuter.
  6. Örtdipp: Rör ihop timjan med matyoghurt och smaksätt med salt och peppar.
  7. Hacka persiljan och strö över grytan, servera med sötpotatisen och örtdippen.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på korven och buljongen/fonden.
I övrigt är rätten fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurten mot Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Använd bönor, kycklingfond, bacon och kummin som alternativa ingredienser.

Ingredienser

Portioner: 4
Sötpotatis
  • 600 g sötpotatis
  • 1 msk olja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
Gumbo
  • 2 majskolvar
  • 1 röd paprika
  • 3 stjälkar stjälkselleri
  • 225 g chorizo
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 5 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 tsk sambal oelek
  • 280 g laxtärningar
  • 1/2 kruka persilja
Örtdipp
  • 1 tsk timjan
  • 2 dl matyoghurt (10 %)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2484 kJ / 594 kCal