Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Lökdolmar

Varför inte testa ett recept på lökdolmar - ett spännande alternativ till de mer omtalade kåldolmarna! Du gör dolmarna av bland annat färs, lök och härliga kryddor. Servera med exempelvis potatis och rårörda lingon!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Skala och skär försiktigt bort de 4 yttersta lagren på varje lök. Riv resten av löken på ett rivjärn.
  3. Blanda färsen med salt och svartpeppar. Rör ner ägget, den rivna löken, timjan och mejram.
  4. Dela upp färsen i 12 lika stora högar (för 4 port). Fyll lökskalen med färsen, lägg skarven nedåt i en ugnssäker form. Häll på buljongen, ringla honungen över löken.
  5. Sätt formen mitt i ugnen ca 30 minuter, eller tills färsens innertemperatur är 70˚C. Ös löken med buljong under stekningen. Sila buljongen och red av den med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaksätt med soja. Färga ev. såsen med collorit.
  6. Servera lökdolmarna med potatispuré, rårörda lingon och saltgurka.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen/fonden och sockerkulören. I övrigt är rätten fri från gluten.
Gör laktosfri: servera med laktosfri puré.
Gör mjölkproteinfri: servera med mjölkfri puré.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 stora gula lökar
  • 500 g blandfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 ägg
  • 2 tsk hackad, färsk eller torkad timjan
  • 2 tsk hackad, färsk eller torkad mejram
  • 3 dl oxbuljong (vatten och oxfond)
  • 3 msk flytande honung
  • 1 1/2 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 1/2 msk japansk soja
  • ev collorit, sockerkulört (för att ge färg till såsen)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2550 kJ / 611 kCal