Lökdolmar

Varför inte testa ett recept på lökdolmar - ett spännande alternativ till de mer omtalade kåldolmarna! Du gör dolmarna av bland annat färs, lök och härliga kryddor. Servera med exempelvis potatis och rårörda lingon!

Ingredienser
4 portioner
3 stora gula lökar
500 g blandfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
2 tsk hackad, färsk eller torkad timjan
2 tsk hackad, färsk eller torkad mejram
3 dl oxbuljong (vatten och oxfond)
3 msk flytande honung
1 1/2 tsk majsstärkelse (Maizena)
1 1/2 msk japansk soja
collorit, sockerkulört (för att ge färg till såsen)
Gör så här
00:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2550 KJ / 611 kCal
Fett25.2 g
Kolhydrater58.5 g
Protein35.7 g
Kommentarer
Jag fattar inte riktigt hur man ska göra med lökskalen. Det står om de fyra yttersta lagren som ska skäras loss försiktigt och om en skarv som ska läggas nedåt, men hur skarven kommit till står inte. Ska de fyra yttersta lagren från varje lök fortfarande hänga ihop med varandra via lökens bottenplatta, eller ska de skäras loss och sedan läggas ihop igen, runt fyllningen? Och ska man kanske sedan lägga löken i formen med toppen nedåt, eftersom det faktumet att de olika lökbladen kanske hamnar lite omlott med varandra i toppen, är vad som avses med ”skarven”? Eller uppstår skarven längs med lökbladens sidor, när lösa blad läggs ihop runt fyllningen?
Charlotta
2025-08-10Hej Charlotta! Lite klurigt och pilligt det här receptet! Skär ett snitt från toppen till roten på löken och pilla sedan loss "lökskalen". Då får du 4 "lökskal" per lök som du sedan fyller och lägger med skarven/snittet nedåt i formen. Lycka till med dolmarna! Hälsningar Niclas
ICA-köket
2025-08-11Gott❤️❤️🌻
Elaine
2023-12-03