Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Ljummen rimmad lax på blini

Blinier är nästan som små pannkakor fast smeten innehåller jäst. Här serverar du blinierna med ljummen rimmad lax och en röra på böckling och crème fraiche. Som avslutning slår du lite brynt smör över blinin, som serveras direkt ur stekpannan.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 1997
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda salt och socker i en bunke. Skär laxen i tunna skivor. Lägg laxen att rimma ca 20 minuter i bunken.
  2. Skölj laxen i vatten, låt den därefter rinna av.
  3. Böcklingcrème: Vispa crème fraichen styv. Dela böcklingen i mindre bitar. Hacka schalottenlök och gräslök. Blanda försiktigt samtliga ingredienser. Låt stå kallt.
  4. Blini: Sätt ugnen på 200°C.
  5. Dela ägget. Blanda jäst och mjölk med äggulan. Sikta därefter mjöl, bovetemjöl och blanda med salt.
  6. Vispa äggvitan hårt och vänd försiktigt ner i smeten.
  7. Stek 4 blinier (för 4 port) på ena sidan i smör tills de fått färg. Lägg de ostekta sidorna uppåt i en smord form och stek färdigt i ugnen, beräkna ca 5 minuter.
  8. Vid servering avsluta med att slå brynt smör över blinierna. Servera direkt ur stekpannan. Man kan antingen lägga laxskivorna direkt på blinierna eller servera bredvid.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot bovetemjöl.
Gör lakfosfri: välj laktosfri mjölkdryck, matfett och crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 dl salt
  • 1/2 dl socker
  • 300 g laxfilé
Böcklingcrème fraiche
  • 200 g rensad böckling
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 schalottenlökar
  • 1/2 dl hackad gräslök
Blini
  • 1 ägg
  • 5 g jäst
  • 2 dl ljummen mjölk
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 krm salt
  • 50 g smör
Lägg till i inköpslistan