Finsk- ryskt syrligt rågbröd av surdeg | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Finsk- ryskt syrligt rågbröd av surdeg

Ett rustikt, finskt-ryskt, syrligt rågbröd av surdeg. Gör en raskdeg som får stå över natten, blanda sedan ned fler ingredienser och arbeta degen. Låt vila innan du formar runda kakor som får jäsa igen före gräddning. Servera gärna till soppa.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 1999
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dag 1: Rör ihop yoghurt, surdeg, jäst och fint rågmjöl till en så kallad raskdeg som får stå i rumstemperatur över natten.
  2. Dag 2: Blanda ner vatten, jäst, salt, honung och mjöl i raskdegen och arbeta degen kraftigt, ca 5-10 minuter i matberedare tills den får en elastisk konsistens. Degen ska ha en fuktig yta.
  3. Täck brödet med plast och låt vila i 1 timme. Det är nu degen får sin arom och sin bakkraft. Efter en stund sväller mjölet och degen blir matt på ytan. Mjölksyran som finns i surdegen påverkar vetemjölet så att glutentrådarna blir segare.
  4. Arbeta degen på bakbord och forma bröden till runda kakor och lägg på plåtar. Damma över lite rågmjöl och låt jäsa på plåten i ca 1 timme. Ytan ska bli blåsig och lite sprucken.
  5. Sätt ugnen på 250°C.
  6. Sätt in bröden. Sänk värmen till 200°C efter 5 minuter och baka färdigt bröden i ca 35 minuter.

Ingredienser

Portioner: 4 bröd
Raskdeg
  • 1/2 l yoghurt
  • 500 g surdeg
  • 25 g jäst
  • 500 g fint rågmjöl (500 g motsvarar ca 9 dl)
Deg
  • 6 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk salt
  • 1/2 dl honung
  • 580 g fint rågmjöl (580 g motsvarar ca 10 dl)
  • ca 750 g specialvetemjöl (750 g motsvarar ca 14 dl)
Lägg till i inköpslistan