Finsk- ryskt syrligt rågbröd av surdeg
Ett rustikt, finskt-ryskt, syrligt rågbröd av surdeg. Gör en raskdeg som får stå över natten, blanda sedan ned fler ingredienser och arbeta degen. Låt vila innan du formar runda kakor som får jäsa igen före gräddning. Servera gärna till soppa.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 1999
Ingredienser
4 bröd
Raskdeg
1/2 l yoghurt
500 g surdeg
25 g jäst
500 g fint rågmjöl (500 g motsvarar ca 9 dl)
Deg
6 dl vatten
50 g jäst
2 msk salt
1/2 dl honung
580 g fint rågmjöl (580 g motsvarar ca 10 dl)
ca 700 - 750 g specialvetemjöl (750 g motsvarar ca 14 dl)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Ett fantastiskt gott bröd! Härlig syrlig smak och fin konsistens.
Eva
2022-11-27Hej igen Vi är två personer som har kommenterat och frågat på receptet Gerd 2021-04-13 och jag själv 2021-10-25 Tacksam för ett svar från er. Brödet blev mycket gott men maskinen orkade inte bearbeta fick dela upp degen. Har en Electrolux riktig köksmaskin som har varit med om mycket bak. Mvh Gertrud
Gertrud
2021-11-09Nu står jag här med en surdegen har följt receptet hela vägen degen är kompakt och som salva Ska det verkligen vara 500gr surdeg i degen eller menar ni 50gr dom är det normala något är väldigt fel i receptet Gertrud
Gertrud
2021-10-25