Ljummen grönärtssoppa med små tilltugg

5
1
Ljummen grönärtssoppa med små tilltugg

Ljummen grönärtssoppa med små tilltugg är ett utmanade och perfekt tilltugg som du med fördel kan tillaga i förväg. Den redda soppan av gröna ärter och lök serveras med tre läckra små rätter som består av getost, hummer, krutonger och endiver.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2004

Ljummen grönärtssoppa med små tilltugg

Ingredienser

6 portioner

Glas: Ljummen grönärtsoppa

1/2 dl finhackad gul lök
1 tsk finhackad vitlök
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
4 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
250 g gröna ärtor (frysta, tinade)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sked 1: Endivkompott med getost

2 endiver
1/2 dl vitt vin
1/2 dl vatten
1 msk citronjuice
2 msk socker
1 msk smör
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 bit krämig getost (1 bit motsvarar ca 150 g)
1/2 dl grovhackade valnötter
1 - 1 1/2 tsk strimlad röd chilifrukt

Sked 2: Fänkålskrutonger med forellrom

4 - 5 skivor fryst vitt bröd
1 vitlöksklyfta
2 - 2 1/2 msk olja
1 msk fänkålsfrön
salt
50 g forellrom
1/2 dl finhackad gräslök

Sked 3: Hummer med limekryddad tomatsallad

2 selleristjälkar
2 tomater
2 schalottenlökar
1/2 dl finhackad koriander
1 - 1 1/2 tsk pressad limejuice
6 droppar tabasco
2 krm socker
2 krm salt
2 krm peppar
1 tinad, fryst hummer (à 350 g)

För alla

Ljummen grönärtsoppa:
Läs noga ingrediensförteckningen på fonden.
I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: använd mjölkfri buljongtärning i stället för kycklingfond.

Endivekompott med fänkål:
Fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: använd mjölkfritt margarin eller olja. Byt getosten mot tofu.

Fänkålskrutonger med forellrom:
Läs noga ingrediensförteckningen på brödet.
I övrigt fri från mjölk och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd.

Hummer och limekryddad tomatsallad:
Fri från gluten, mjölk och ägg.

Gör så här

Ljummen grönärtsoppa

Endivkompott med getost

Fänkålskrutonger med forellrom

Hummer med limekryddad tomatsallad

Tips

Förberedelser

Grönärtsoppa: Går bra att laga dagen före. Förvaras täckt i kylskåp. Värm lätt före servering.

Endivkompott med getost: Går bra att göra dagen före och förvaras i kylskåp. Värm den något vid servering så att den inte serveras kylskåpskall.

Fänkålskryddade krutonger med forellrom: Krutongerna kan göras några dagar i förväg. Förvaras torrt.

Hummer med limekryddad tomatsallad: Förbered grönsakerna samma dag enligt beredningen. Förvara separat täckt med plastfolie och blanda vid serveringstillfället. Hummern kan plockas och skäras dagen före. Förvaras täckt med plastfolie i kylskåp.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

5

Kommentar

Jessica

2005-05-02

Jättemånga goda smaker som kom fram! Såg väldigt festligt ut på tallriken också!