Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Ljummen dinkel- och rotfruktssallad

Denna sallad på dinkel och rotfrukter serverar du ljummen tillsammans med en gremolata - en italiensk dressing på vitlök, citron och persilja. Dinkelsalladen får en trevligt kryddig smak av gremolatan och en skön sälta från smulad fetaost.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Rotfruktssallad: Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skär rotfrukterna i ca 3 cm stora bitar. Skala och skär löken i grova klyftor.
  3. Lägg rotfrukterna i en långpanna. Ringla över oljan och blanda runt. Rosta 30-40 minuter i ugnen, tills de är mjuka. Krydda med flingsalt och peppar. Koka under tiden dinkeln enligt anvisning på paketet.
  4. Gremolata: Skala och riv vitlöken till gremolatan. Blanda med citronskal och persilja. Rör i oljan.
  5. Blanda de varma rotfrukterna med dinkel, russin och timjan. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål och smula över fetaosten. Garnera ev med mynta. Servera gremolatan till.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: ersätt dinkel med quinoa, ris eller bönor.
Gör laktosfri: använd laktosfri salladsost, äkta grekisk fetaost eller annan ost lagrad mer än 3 mån. 
Gör mjölkproteinfri: ersätt fetaost med tofu.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2010.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 2 2010.

Ingredienser

Portioner: 4
Rotfruktssallad
  • 200 g kålrot
  • 2 stora morötter
  • 3 rödbetor
  • 2 palsternackor
  • 2 rödlökar
  • 3 msk olivolja
  • 2 1/2 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 dl hel dinkel
  • 2 msk russin (gärna sultan) eller torkade aprikoser (2 msk russin motsvarar 4 st strimlade, torkade aprikoser)
  • 2 msk repad hackad timjan
  • salt och peppar
  • 150 g fetaost
  • ev 1 kruka färsk mynta till garnering
Gremolata
  • 2 vitlöksklyftor
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1/2 dl hackad bladpersilja
  • 1/2 dl olivolja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2447 kJ / 585 kCal