Ljummen dinkel- och rotfruktssallad

Betyg 4 av 5.
5 personer har röstat
3
Ljummen dinkel- och rotfruktssallad

Denna sallad på dinkel och rotfrukter serverar du ljummen tillsammans med en gremolata - en italiensk dressing på vitlök, citron och persilja. Dinkelsalladen får en trevligt kryddig smak av gremolatan och en skön sälta från smulad fetaost.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2010

Ljummen dinkel- och rotfruktssallad

Ingredienser

4 portioner

Rotfruktssallad

200 g kålrot
2 stora morötter
3 rödbetor
2 palsternackor
2 rödlökar
3 msk olivolja
2 1/2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
3 dl hel dinkel
2 msk russin (gärna sultan) eller torkade aprikoser (2 msk russin motsvarar 4 st strimlade, torkade aprikoser)
2 msk repad hackad timjan
salt
peppar
150 g fetaost
ev 1 kruka färsk mynta till garnering

Gremolata

2 vitlöksklyftor
finrivet skal av 1 citron
1/2 dl hackad bladpersilja
1/2 dl olivolja

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4 av 5.
5 personer har röstat

Kommentarer

Helena Sundström: Hittade inte färsk mynta och rödbetor, tog timjan och sötpotatis i stället. Bytte ut dinkel mot quinoa ? min son är glutenintolerant. Tyvärr gillade ingen rätten, svår kombination. Så jag gjorde om den med ugnsrostad lök och potatis som jag blandade med mathavre och inlagda tomater. Serverade med stekt halloumiost och gremolata. Nu blev det gott! BETYG: 3,2

Redaktionen

2010-02-24

Ursula Kaliszewska: Jättegott, även om den råa vitlöken i gremolatan blev för stark. Andra gången blandade jag citronskal och persilja, men också pumpakärnor och pinjenötter, med buljongkokt dinkel. Toppade med rejält mycket fetaost och ringlade över en senaps- och vitlöksdressing. Då kom vitlöken till sin rätt! BETYG: 3,8

Redaktionen

2010-02-24

Jonas C Wahlström: Lättlagat och underbart gott. Gremolatan gör rätten till en riktig smakexplosion. Andra gången bjöd jag in ett större sällskap. Alla blev som tokiga! Gjorde hummus till för att få in mer protein. Dubblade mängden fetaost och marinerade den i olivolja, citronskal och röd chili i tre dagar. En självklar bufférätt från och med nu. BETYG: 5,0

Redaktionen

2010-02-24

Näringsvärde per portion

Energi2447 KJ / 585 kCal
Fett21 g
Salt5.5 g
Kolhydrater70 g
Protein20 g

Testa liknande recept

Frasig rulle med kålrot och nötter
Betyg 4.5 av 5.
2 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Sesamdressad råkostsallad
Betyg 4.3 av 5.
4 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Rotfruktspytt med korv och ägg
Betyg 4 av 5.
6 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Örtröra
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Kålrotsmos med fetaost
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Karamelliserad kålrot med apelsin, gräslök och chili
Betyg 4.4 av 5.
17 personer har röstat
Under 30 min att tillaga