Ljummen dinkel- och rotfruktssallad
Denna sallad på dinkel och rotfrukter serverar du ljummen tillsammans med en gremolata - en italiensk dressing på vitlök, citron och persilja. Dinkelsalladen får en trevligt kryddig smak av gremolatan och en skön sälta från smulad fetaost.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2010
Ingredienser
4 portioner
Rotfruktssallad
200 g kålrot
2 stora morötter
3 rödbetor
2 palsternackor
2 rödlökar
3 msk olivolja
2 1/2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
3 dl hel dinkel
2 msk russin (gärna sultan) eller torkade aprikoser (2 msk russin motsvarar 4 st strimlade, torkade aprikoser)
2 msk repad hackad timjan
salt
peppar
150 g fetaost
ev 1 kruka färsk mynta till garnering
Gremolata
2 vitlöksklyftor
finrivet skal av 1 citron
1/2 dl hackad bladpersilja
1/2 dl olivolja
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2447 KJ / 585 kCal
Fett21 g
Salt5.5 g
Kolhydrater70 g
Protein20 g
Kommentarer
Helena Sundström: Hittade inte färsk mynta och rödbetor, tog timjan och sötpotatis i stället. Bytte ut dinkel mot quinoa ? min son är glutenintolerant. Tyvärr gillade ingen rätten, svår kombination. Så jag gjorde om den med ugnsrostad lök och potatis som jag blandade med mathavre och inlagda tomater. Serverade med stekt halloumiost och gremolata. Nu blev det gott! BETYG: 3,2
Redaktionen
2010-02-24Ursula Kaliszewska: Jättegott, även om den råa vitlöken i gremolatan blev för stark. Andra gången blandade jag citronskal och persilja, men också pumpakärnor och pinjenötter, med buljongkokt dinkel. Toppade med rejält mycket fetaost och ringlade över en senaps- och vitlöksdressing. Då kom vitlöken till sin rätt! BETYG: 3,8
Redaktionen
2010-02-24Jonas C Wahlström: Lättlagat och underbart gott. Gremolatan gör rätten till en riktig smakexplosion. Andra gången bjöd jag in ett större sällskap. Alla blev som tokiga! Gjorde hummus till för att få in mer protein. Dubblade mängden fetaost och marinerade den i olivolja, citronskal och röd chili i tre dagar. En självklar bufférätt från och med nu. BETYG: 5,0
Redaktionen
2010-02-24