Ljummen dinkel- och rotfruktssallad

3
3
Ljummen dinkel- och rotfruktssallad

Denna sallad på dinkel och rotfrukter serverar du ljummen tillsammans med en gremolata - en italiensk dressing på vitlök, citron och persilja. Dinkelsalladen får en trevligt kryddig smak av gremolatan och en skön sälta från smulad fetaost.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2010

Ljummen dinkel- och rotfruktssallad

Ingredienser

4 portioner

Rotfruktssallad

200 g
kålrot
2
stora morötter
3
rödbetor
2
palsternackor
2
rödlökar
3 msk
olivolja
2 1/2 tsk
flingsalt
2 krm
svartpeppar
3 dl
hel dinkel
2 msk
russin (gärna sultan) eller torkade aprikoser (2 msk russin motsvarar 4 st strimlade, torkade aprikoser)
2 msk
repad hackad timjan
-
salt och peppar
150 g
fetaost
ev 1
kruka färsk mynta till garnering

Gremolata

2
vitlöksklyftor
finrivet skal av 1
citron
1/2 dl
hackad bladpersilja
1/2 dl
olivolja

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: ersätt dinkel med quinoa, ris eller bönor.
Gör laktosfri: använd laktosfri salladsost, äkta grekisk fetaost eller annan ost lagrad mer än 3 mån. 
Gör mjölkproteinfri: ersätt fetaost med tofu.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2010.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 2 2010.

Under 60 minuter

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

3

Kommentarer

Redaktionen

2/24/2010

Helena Sundström: Hittade inte färsk mynta och rödbetor, tog timjan och sötpotatis i stället. Bytte ut dinkel mot quinoa ? min son är glutenintolerant. Tyvärr gillade ingen rätten, svår kombination. Så jag gjorde om den med ugnsrostad lök och potatis som jag blandade med mathavre och inlagda tomater. Serverade med stekt halloumiost och gremolata. Nu blev det gott! BETYG: 3,2

Redaktionen

2/24/2010

Ursula Kaliszewska: Jättegott, även om den råa vitlöken i gremolatan blev för stark. Andra gången blandade jag citronskal och persilja, men också pumpakärnor och pinjenötter, med buljongkokt dinkel. Toppade med rejält mycket fetaost och ringlade över en senaps- och vitlöksdressing. Då kom vitlöken till sin rätt! BETYG: 3,8

Redaktionen

2/24/2010

Jonas C Wahlström: Lättlagat och underbart gott. Gremolatan gör rätten till en riktig smakexplosion. Andra gången bjöd jag in ett större sällskap. Alla blev som tokiga! Gjorde hummus till för att få in mer protein. Dubblade mängden fetaost och marinerade den i olivolja, citronskal och röd chili i tre dagar. En självklar bufférätt från och med nu. BETYG: 5,0

Näringsvärde per portion

Energi 2447 KJ / 585 kCal
Fett 21 g
Salt 5.5 g
Kolhydrater 70 g
Protein 20 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept