Linsgryta
Linsgrytan är en kryddig lunch- eller middagsrätt. Du blandar chili, paprika, purjolök och morötter och fräser i olja, blandar i linserna och tillsätter sedan spiskummin, chilipulver, koriander och salt. Servera grytan med nachochips eller gräddfil.
Ingredienser
8 portioner
1 - 1 1/2 gröna chili t ex jalapeño
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
2 purjolökar
3 - 4 morötter
2 msk olja
4 dl okokta röda linser
8 dl vatten
1 msk spiskummin
1 msk chilipulver
2 tsk mald koriander
2 tsk salt
Till servering
Nachips
gräddfil
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi881 KJ / 211 kCal
Fett4 g
Salt0.07 g
Kolhydrater28 g
Protein12 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Gjorde denna fast med sambal oelek istället för grön chili. Tog fyra rågade 4 tsk ca. Använde två salladslökar, en rödlök o en liten bit gul lök istället för purjolök. Använde soja (mushroom) och tomatpuré (mutti) också. Hävde även i en halv zucchini och en tärning kycklingfond. Hälften var belugalinser istället för röda o körde allt lite extra. Mums! Åt med en klick creme fraiche o ris till istället för chips. Ibland tar man det som finns hemma!
Frida
2024-08-01Vad är smartast att ersätta koriander med? Det är ju en helt klart vattendelare bland kryddor/örter….antingen älskar man eller så gillar man det verkligen inte…
Jessica
2024-06-22Hej Jessica! Här är det torkad koriander som används och den skiljer sig mycket smakmässigt från färsk. Testa gärna eller krydda med lite extra spiskummin och chilipulver. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-06-24Blev godare med ett par msk tomatpuré och en skvätt soja i!
Maria
2022-08-08