Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Apelsin- och sichuangravad lax

Sätt smak på den gravade laxen! Här är en variant som kryddas med sichuan- eller rosépeppar och toppas med rivet apelsinskal. Tänk på att resultatet blir bäst om laxen får vila i kylskåp i tre till fem dygn.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Stöt pepparn grovt i en mortel. Blanda den med salt och socker.
  2. Strö lite av kryddblandningen i en form. Skär 6-8 skåror i skinnet på laxen. Lägg den med skinnsidan nedåt i formen. Gnid in resten av kryddblandning på köttsidan av laxen. Skölj apelsinen, riv skalet och strö över det.
  3. Låt laxen ligga i rumstemperatur ca 1 timme så att socker- och saltblandningen löser sig.
  4. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, häll i socker- och saltvätskan och förslut påsen. Låt laxen ligga i kylskåp 3-5 dygn för att få bäst resultat. Vänd laxen varje dag.
  5. Skär laxen i tunna skivor före serveringen.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Obs: Om man dubblar fiskvikten måste salt- och sockerblandningen också dubblas!

Ingredienser

Portioner: 10
  • 1 msk krossad sichuanpeppar eller rosépeppar
  • 1/2 dl salt
  • 4 msk strösocker
  • 1 kg färsk laxfilé med skinn (gärna mittbit)
  • rivet skal av 2 apelsiner
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 834 kJ / 199 kCal