Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Lemon cream pie – ”Sockerfri citronpaj”

Vad sägs om en len och sötsyrlig paj med citronfyllning, dekorerad med krämig grädde? Garnera med rivet citronskal och denna efterrätt blir middagens stjärna! Den glutenfria citronpajen är bakad med sötströ vilket ger färre kalorier och mindre blodsockerstegring vilket passar bättre för diabetiker.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Botten: Sätt ugnen på 200°C.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen med degkrokarna på en elvisp. Lägg en rund bit bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter (för ca 10 bitar).
  3. Tryck ut degen i pajformen och ca 2–3 cm upp på kanterna, med lätt fuktade fingrar går det lättare. Ställ in i kylen ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Låt svalna.
  4. Fyllning: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter. Koka upp citronjuice, sötströ och hälften av vattnet. Vispa ihop resten av vattnet, majsstärkelse och äggulor i en separat skål. Vispa i den varma vätskan i äggblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under vispning tills krämen tjocknat. Ta av från värmen. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner. Rör i smöret. Bred ut citronkrämen i pajskalet. Låt svalna och ställ i kylen minst 3 timmar.
  5. Topping: Lossa försiktigt från formen. Vispa grädden fast och spritsa eller bred på pajen. Strö över citronskal.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri vispgrädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör och vispgrädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: ca 10 bitar
Botten
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 msk durramjöl eller majsstärkelse
  • 2 msk sötströ
  • 1 krm salt
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
Fyllning
  • 1 gelatinblad
  • 1 1/4 dl färskpressad citronjuice
  • 2 dl sötströ
  • 2 dl vatten
  • 2 msk majsstärkelse
  • 3 äggulor
  • 50 g rumsvarmt smör
Topping
  • 3 dl vispgrädde
  • rivet citronskal till garnering
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1330 kJ / 318 kCal

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer