Kolapaj med nötter

11
10
Kolapaj med nötter

Kolapaj är en underbar efterrätt för stora som små. Seg och gräddig kolafyllning på en frasig pajbotten fylld med rostade nötter avnjuts tillsammans med vispad grädde.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2022

Kolapaj med nötter

Ingredienser

10-12 bitar
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 ägg
1 - 2 msk vatten

Nötkola

200 g smör
3 dl strösocker
2 dl ljus sirap
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
3 dl blandade skållade rostade nötter

Till servering

vispad grädde

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Näringsvärdet är beräknat per bit på 10 bitar.

Gör så här

Tips

Har du ingen hushållstermometer kan du göra ett så kallat kulprov, d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är kolasmeten färdig.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

11

Kommentarer

Marie

2023-01-15

Jag kokte längre än vad receptet sade (som de flesta andra här) och gjorde kulprovet då och då. När det blev en kula drog jag kastrullen av värmen och hällde i de rumstempererade nötterna och insåg sedan att kolan skurit sig (eventuellt kan den ha börjat skära sig även innan jag rörde i nötterna). Vad har man gjort för fel då? Kan jag ha kokat den för länge? Jag försökte röra ihop den och även mixa med mixer men det blev bara sämre och till sist silade jag bort smöret som hade kommit ut och hällde själva kolan som blev kvar i pajskalet och lät stelna och det blev faktiskt ganska gott ändå, det var bra att jag inte följde min första impuls att kasta alltihop! Tips på vad man kan göra med en större mängd (klarifierat?) smör mottages tacksamt :)

Anita

2023-01-06

Är det rätt mängd med grädde i denna pajen? Får inte den att stelna. Kollat andra kola pajer, där är ju mycket mindre med grädde osv.

Redaktionen ICAse

2023-01-11

Hej Anita! Tack för din fråga. Vi har stämt av mängden grädde med receptkreatören och de har använt 6 dl vid provlagningen. Vi har nu valt att ta bort koktiden ur texten eftersom det kan variera hur lång tid det tar att få upp rätt temperatur beroende på hur mycket det kokar och storlek på kastrull osv. Det är även viktigt att den svalnar helt och sen står kallt i minst 3 timmar. Lät du kolan koka till 122°C? Annars vet vi inte riktigt vad som kan gått fel. Hoppas den stelnade tillslut och att ni gillade pajen. Hälsningar Ulrika

Anja

2023-01-03

Gick inte att få upp kolan i 122 grader trots att den stod och nästan stormkokade i 90 min. Kakan blev bara en som ett pajskal med kolasås. Tråkigt.

Redaktionen ICAse

2023-01-04

Tack Anja och ni andra som kommenterat i receptet. Vad tråkigt att receptet inte uppfyllde förväntningarna. Vi har nu försökt förtydliga i receptet att använda en vid kastrull och att kolan ska koka kraftigt annars kan det ta längre tid att komma upp i temperatur. Det är även viktigt att den svalnar innan man ställer in den i kylen annars krävs det ännu längre tid i kylen för att den ska stelna. Hoppas pajen blev bra tillslut. Hälsningar Ulrika

Näringsvärde per portion

Energi 4094 KJ / 978 kCal
Fett 74 g
Salt 1 g
Kolhydrater 71 g
Protein 7 g
Läs mer om näringsvärden