Kolapaj med nötter

Betyg 3.3 av 5.
11 personer har röstat
12
Kolapaj med nötter

Kolapaj är en underbar efterrätt för stora som små. Seg och gräddig kolafyllning på en frasig pajbotten fylld med rostade nötter avnjuts tillsammans med vispad grädde.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2022

Kolapaj med nötter

Ingredienser

10-12 bitar
125 g  kallt smör
3 dl  vetemjöl
1 dl  florsocker
1   ägg
1 - 2 msk  vatten

Nötkola

200 g  smör
3 dl  strösocker
2 dl  ljus sirap
6 dl  vispgrädde
1 msk  vaniljsocker
1/2 tsk  salt
3 dl  blandade skållade, rostade, naturella nötter

Till servering

vispad grädde

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Näringsvärdet är beräknat per bit på 10 bitar.

Gör så här

Tips

Har du ingen hushållstermometer kan du göra ett så kallat kulprov, d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är kolasmeten färdig.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.3 av 5.
11 personer har röstat

Kommentarer

Hej! Har blivit bjuden på denna Underbsrt Goda paj. Tänker prova att göra den. Så till mina frågor: Hur länge står den sig i kylskåpet? Går den att frysa? Tacksam för snabbt svar. Tänker gör den till Lucia. Mvh./ Marita

Marita

2023-12-08

Hej Marita! Vad roligt att du uppskattar denna paj så mycket! Den går utärkt att frysa och i kylen håller den ca 3-4 dagar. Hoppas att ni får en trevlig Lucia. Hälsningar Lisa

Redaktionen

2023-12-11

Hej! Jag fick inte heller upp temperaturen till 122 grader och efter 45 min gav jag upp. Kolan blev tyvärr alldeles för tunn och blaskig. Det blev kolasoppa. Om jag gör om den så tar jag nog bara 3 dl grädde.

Anette

2023-02-11

Jag kokte längre än vad receptet sade (som de flesta andra här) och gjorde kulprovet då och då. När det blev en kula drog jag kastrullen av värmen och hällde i de rumstempererade nötterna och insåg sedan att kolan skurit sig (eventuellt kan den ha börjat skära sig även innan jag rörde i nötterna). Vad har man gjort för fel då? Kan jag ha kokat den för länge? Jag försökte röra ihop den och även mixa med mixer men det blev bara sämre och till sist silade jag bort smöret som hade kommit ut och hällde själva kolan som blev kvar i pajskalet och lät stelna och det blev faktiskt ganska gott ändå, det var bra att jag inte följde min första impuls att kasta alltihop! Tips på vad man kan göra med en större mängd (klarifierat?) smör mottages tacksamt :)

Marie

2023-01-15

Näringsvärde per portion

Energi4094 KJ / 978 kCal
Fett74 g
Salt1 g
Kolhydrater71 g
Protein7 g

Testa liknande recept

Kolapaj med röda bär
Betyg 3.1 av 5.
58 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Pumpapaj
Betyg 4.5 av 5.
13 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Tarte tatin
Betyg 4 av 5.
29 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Glutenfri äppelpaj med knäckig yta
Betyg 4.6 av 5.
21 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Vegansk chokladtårta
Betyg 3.9 av 5.
67 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kolapaj med bär och färskost
Betyg 3.9 av 5.
46 personer har röstat
Över 60 min att tillaga