Kolapaj med nötter

Kolapaj är en underbar efterrätt för stora som små. Seg och gräddig kolafyllning på en frasig pajbotten fylld med rostade nötter avnjuts tillsammans med vispad grädde.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2022

Ingredienser
10-12 bitar
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 ägg
1 - 2 msk vatten
Nötkola
200 g smör
3 dl strösocker
2 dl ljus sirap
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
3 dl blandade skållade, rostade, naturella nötter
Till servering
vispad grädde
Gör så här
01:00:00
00:15:00
03:00:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Näringsvärdet är beräknat per bit på 10 bitar.
Energi4094 KJ / 978 kCal
Fett74 g
Salt1 g
Kolhydrater71 g
Protein7 g
Kommentarer
Hej! Har blivit bjuden på denna Underbsrt Goda paj. Tänker prova att göra den. Så till mina frågor: Hur länge står den sig i kylskåpet? Går den att frysa? Tacksam för snabbt svar. Tänker gör den till Lucia. Mvh./ Marita
Marita
2023-12-08Hej Marita! Vad roligt att du uppskattar denna paj så mycket! Den går utärkt att frysa och i kylen håller den ca 3-4 dagar. Hoppas att ni får en trevlig Lucia. Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-12-11Hej! Jag fick inte heller upp temperaturen till 122 grader och efter 45 min gav jag upp. Kolan blev tyvärr alldeles för tunn och blaskig. Det blev kolasoppa. Om jag gör om den så tar jag nog bara 3 dl grädde.
Anette
2023-02-11Jag kokte längre än vad receptet sade (som de flesta andra här) och gjorde kulprovet då och då. När det blev en kula drog jag kastrullen av värmen och hällde i de rumstempererade nötterna och insåg sedan att kolan skurit sig (eventuellt kan den ha börjat skära sig även innan jag rörde i nötterna). Vad har man gjort för fel då? Kan jag ha kokat den för länge? Jag försökte röra ihop den och även mixa med mixer men det blev bara sämre och till sist silade jag bort smöret som hade kommit ut och hällde själva kolan som blev kvar i pajskalet och lät stelna och det blev faktiskt ganska gott ändå, det var bra att jag inte följde min första impuls att kasta alltihop! Tips på vad man kan göra med en större mängd (klarifierat?) smör mottages tacksamt :)
Marie
2023-01-15