Laxpytt med romsås

Pytt i panna på annat vis blir till denna laxpytt som du serverar med en krämig romsås på crème fraiche, gräslök och löjrom. I pytten blandar du laxfilé, färskpotatis och grön sparris till en skön mix med vackra färger.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2002

Ingredienser
4 portioner
2 färska gula lökar
8 - 10 kokta färskpotatisar (10 st motsvarar ca 500 g)
400 g laxfilé
300 g grön sparris
olivolja till stekning
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
rivet skal och juice av 1/2 citron
Sås
2 dl lätt crème fraiche
50 g löjrom eller stenbitsrom
2 msk hackad gräslök
Gör så här
00:01:00
00:05:00
00:02:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Ta gärna frysta portionsbitar av lax, dela på längden och gör sedan tärningar genom att skära på tvären. Laxtärningarna håller ihop bättre då. Vidare föredrar jag råstekta potatistärningar (använd gärna lite ströbröd på potatistärningarna på samma sätt som med stekt potatis)
Björn
2022-12-04Jag föreslår dessutom lite garnering med räk-or/kräftor med 1½ färsk vitlök och lite dill hackat på. Lite heta kräftor & sås inblandat och därefter en kort stunds stekninig så att värmen går igenom, Att förtära till rätten är def. 1 fl torrt, mousserande (vitt) vin, t ex det ital. Czinczano Reserva (ofta alltför underskattat)
Hans-olof
2002-10-25