Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Laxpanna på norrlandsvis med rostade betor

Snabblagad lax i panna med grädde, messmör, dill och gräslök. Servera med rostade betor i olika färger – röd-, gul- och polkabeta. Sätt in dem i ugnen först, laxen steker du fort och såsen är klar på fem minuter. God vardagsmiddag med mild kolasötma från messmöret. För stora och små!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225˚C och sätt in en plåt.
  2. Skala och skär betorna i klyftor. Blanda dem med oljan, smaksätt med salt och peppar. Lägg betorna på den förvärmda plåten. Sätt in plåten mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills betorna är mjuka. Rör om då och då.
  3. Skala och skiva löken fint. Skär dill och gräslök grovt.
  4. Bryn laxen runt om i smöret. Ta upp laxbitarna och lägg dem på en tallrik. Lägg löken i pannan och bryn den sakta. Tillsätt grädde och vispa i messmöret. Lägg tillbaks laxbitarna i grädden och koka sakta ca 5 minuter eller tills innertemperaturen är 56˚C. Strö över dill och gräslök.
  5. Servera laxen tillsammans med rostade betor, sallad och kokt mjölig potatis.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri grädde. Ersätt messmöret med 1-2 msk socker vid behov (för 4 port).
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ. Ersätt messmöret med 1-2 msk socker (för 4 port).

Ingredienser

Portioner: 4
  • 800 g skalade betor (röd, gul och polka)
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • peppar
  • 4 schalottenlökar
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka gräslök
  • 4 portionsbitar lax
  • 1 tsk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk messmör
Till servering
  • mjölig potatis
  • sallad av bladspenat
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3689 kJ / 883 kCal