Laxpaj

Denna vackra och smakrika laxpaj kommer bli en succé på bordet! Lägg lax, dill och purjolök i pajskalet och häll på den krämiga äggstanningen. Grädda laxpajen gyllene och dekorera med avokado och dill innan servering. Himmelskt gott!
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2002

Ingredienser
4 portioner
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
1 msk kallt vatten
Fyllning
250 g strimlad, rökt eller gravad lax
ca 10 cm purjolök
1/2 dl finhackad dill
Äggstanning
5 ägg
3 dl mjölk (1,5 %)
2 dl grädde
1 1/2 dl riven ost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Till servering
2 avokador
1/2 citron
dillkvistar
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per portion inkl avokado och citron.
Energi4270 KJ / 1020 kCal
Fett79 g
Salt3.7 g
Kolhydrater43 g
Protein34 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
46 stSmakar den också gott att servera som kall? Skulle evt ha med den på på picknick?
Eva
Hej Eva! Det går utmärkt att äta pajen kall/rumsvarm. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Väldigt god men jag ändrade mängden i äggstanningen eftersom det inte hade fått plats i formen annars; 3 ägg, 1,5 dl mjölk & 2 dl grädde.
Annelie
Har gjort denna sedan 2002, har gamla receptet kvar. Gjort lite ändringar men grunden den samma. Jag använder följande; 3 dl mjöl, 150 g smör och 2 dl kallt vatten. Fyllning; 250 gram Gravad eller rökt Lax, 1 burk räkor i lake (ICA), ca 10 cm purjolök, ½ dl dill samt 1 avokado. Äggstanning; 3 ägg, 2 dl mjölk 1,5 %, 1 dl grädde, 1½ dl riven ost, 1 tsk salt och 1 krm malen svartpeppar. Använder sedan 1 avokado som dekoration och gräddas tillsammans i ugnen. Tycker smaken av avokado är godare så, men olika för alla. Denna ska vi ha på påskbordet i år.
Jenny
Hur gör man denna glutenfri?
Alice
Hej Alice! Det är bara att byt ut mjölet mot glutenfri mjölmix. Lycka till! Hälsningar Niclas
ICA-köket
Hej, Är näringsvärde med eller utan avokadon?
Sara
Hej Sara! Avokadon är inkluderad. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
”Här kan du se ändringarna som gjorts: 2 msk kallt vatten i pajdegen , 3 ägg , 2 dl mjölk 1 ……….” Vad är det jag inte riktigt förstår? 5 ägg i receptet ovan och i svar från Harriet/redaktionen 3 ägg. Men då tar jag väl fyra då :)
Gun barbro
Hej Gun Barbro! Receptet gjordes om februari 2024. Det gamla receptet innehöll 3 ägg. När receptet gjordes om ökade vi till 5 ägg. Otydligt skrivet av mig, men här kommer en förhoppningsvis bättre förkaring vad som ändrades: 1 msk kallt vatten i pajdegen (tidigare innehöll receptet 2 msk vatten), 5 ägg (tidigare innehöll receptet 3 ägg), 3 dl mjölk 1 ½ % (tidigare innehöll receptet 2 dl mjölk), 2 dl grädde (tidigare innehöll receptet 1 dl grädde), ½ tsk salt (tidigare innehöll recept 1 tsk salt), ½ citron (ny ingrediens fanns inte med tidigare)
ICA-köket
Hej och tack för svar, med 5 ägg alltså? Såg att ni skrivit 3 men har kanske fel.
Gun barbro
Hej Hittar tyvärr inte det uppdaterade receptet med 3 ägg istället för 5. Tack på förhand!
Gun barbro
Hej Gun Barbro! Det är det uppdaterade receptet som ligger uppe på ICA.se. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Väldigt trevlig och paj med finstämda smaker. Jag gillar att experimentera i köket, men den här gjorde jag efter receptet och den blev kanon. Mycket uppskattad av alla på påsklunchen. Läser att några föreslår att man lägger till räkor och det tycker jag låter som en bra idé, räkor är smakrika och hyggligt fettsnåla. Men pajen är bra med bara den kallrökta laxen och den smörstekta purjolöken också. Kanske går jag i med lite ljus soja i äggstanningen nästa gång för att ytterligare öka umamin. Tack för receptet!
Thorbjörn
Hej, varför har ni ändrat receptet på denna paj? Har gjort den massa gånger men då hade man avokadon i pajen inte som tillbehör! Är den samma för övrigt?
Helen
Hej Helen! Det är rätt att receptet är uppdaterat. Här kan du se ändringarna som gjorts: 2 msk kallt vatten i pajdegen , 3 ägg , 2 dl mjölk 1 ½ % , 1 dl grädde , 1 tsk salt, 2 avokador och ½ citron (ny ingrediens) Pajformen storlek är ändrad fån 24 cm till 27 cm. Vi har också lagt till att ugnen ska sänkas efter förgräddning till 200 gr. Tidigare skivades avokadon och lades med i fyllningen i ugnen, nu toppar man pajen med avokado och citron. Hoppas du gillar den nya versionen, eller kan återskapa din gamla favorit. Hälsningar Harriet
ICA-köket