UNDER 30 MIN | Medel

Rökt lax med gurk- och äppelsallad

Serverad med rökt lax passar denna fräscha gurk- och äppelsallad fint som förrätt eller som en rätt på ett buffébord. Salladen gör du av fänkål, gurka och äpple som alla skärs tunt, tunt och sedan blandas med syrlig dressing. Till detta serveras en krämig majonnäs kryddad med pepprig pepparrot och på toppen riktigt knapriga kavringskrisp.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Majonnäs: Riv pepparroten fint på ett rivjärn. Blanda rivet med majonnäsen och smaka av med salt och peppar.
  2. Gurksallad: Blanda vinäger, rapsolja salt och peppar till en dressing. 
  3. Ansa och hyvla fänkålen och gurkan i mycket tunna skivor, gärna med en mandolin. Dela, kärna ur och skär äpplet i mycket tunna skivor. Blanda fänkål, gurka och äpple med dressingen.
  4. Krisp: Riv kavringen på grova sidan på rivjärnet. Stek smulorna i smöret i en stekpanna. Låt svalna.
  5. Riv lite pepparrot grovt på ett rivjärn. 
  6. Lägg laxen på ett fat eller assietter. Fördela gurksalladen över. Klipp över krassen och strö över kavringssmulorna samt pepparroten vid serveringen.

För alla

Kontrollera noga innehållet i brödet och majonnäsen.
Gör glutenfri: välj glutenfritt grovt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.

Ingredienser

Portioner: 4
Majonnäs
  • 2 msk riven pepparrot
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • salt
  • peppar
Gurksallad
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 liten fänkål (à ca 150 g)
  • 2 snackgurkor
  • 1/2 rött syrligt äpple
Kavringkrisp
  • 2 skivor kavring
  • 25 g smör
Till servering
  • riven pepparrot
  • 300 g kallrökt lax i skivor
  • 1 ask krasse (à 100 g)