Laxgryta med saffran

Betyg 4.3 av 5.59 personer har röstat
Receptet har 15 kommentarer
Laxgryta med saffran

Lysande färgglad och god gryta med lax, röd paprika och potatis. Laxgrytan blir gult lysande och god av saffran, en krydda som verkligen smakmässigt passar bra ihop med laxen. Krämigheten ger grädden och det du inte får missa är att toppa laxgrytan med lite rivet apelsinskal, lite överraskande men väldigt gott.

Laxgryta med saffran

Ingredienser

4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
800 g fast potatis
2 msk neutral rapsolja
3 msk tomatpuré
1 förp saffran (à 1/2 g)
4 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk salt
2 1/2 dl vispgrädde
4 port laxfilé (à 125 g)
1 apelsin
1 kruka bladpersilja

Gör så här

00:02:00
00:10:00
00:03:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

15 st
  • Jättegott! Men potatisen behövde koka längre - som många redan skrivit.

    Maria

  • Lade till mer vätska (vatten) och buljong samt stjälkselleri. Apelsinskalen blev kronan på verket, något som sticker ut och ger fiskgrytan en ny dimension.

    Lars

  • Jag gjorde några avvikelser. Skrotade potatisen och körde med gräslök istället för lök. Receptet kan vara en oslipad diamant. Till en början är grytan ganska sur, men som alla andra recept med vin behöver man koka länge. +25 minuter. Apelsinen tyckte jag gav positiv effekt. Dock inget skal i. Utan potatis blev det rinnigt, alltså stärkelsen i tärnad potatis kanske binder ihop grytan bättre. Vi hade även 1g saffran. Lax gifter dig bra med det övriga. Pasta funkade ypperligt istället för potatis. Barnen gillade rätten (12, 7 år). Mvh Jonas

    Jonas

  • Tyckte inte om apelsinsmaken i grytan. Förstörde laxsmaken men kan ju vara en smaksak. Apelsinen tog över för mycket.

    Åsa

  • Enkelt, gott. Behöver kokas lite längre innan fisken läggs så potatisen blir mjuk.

    Magnus

  • Ger inte laxen rättvisa☹

    Mats

  • Riktigt god, den ska jag göra fler ggr. Mina barn älskade den.

    Jessica

  • Receptets instruktioner gäller inte för fast potatis, då den inte hinner bli mjuk.

    Johannes

  • Härligt sätt att variera laxbitarna! Jag hoppade över apelsinen som min man är allergisk mot, och paprikan som ingen av oss tål. Men det blev jättegott ändå, ssk med den där skvätten vitt vin! Ingegerd

    Ingegerd

  • Andra gången jag lagar denna fantastiska gryta - enkelt, snabbt och supergott! Att det är med ingredienser som oftast finns hemma i kyl/frys/skafferi är ett stort plus. Har skippat apelsinen båda gångerna men självklart hällt i en ordentlig skvätt vitt vin som sig bör. Idag blev det purjolök istället för vanlig lök, torsk och lax och ingen potatis i grytan (minskade rejält på vattnet) men serverade med couscous - hela familjen var mycket belåtna :)

    Kerstin

Näringsvärde per portion

Energi3138 KJ / 751 kCal
Fett50 g
Salt4 g
Kolhydrater43 g
Protein31 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Fiskgryta med räkor och saffran
    Betyg 4 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Lax- och sellerigryta med saffran
    Betyg 3.1 av 5.33 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Saffransdoftande fiskgryta med ris
    Betyg 4.2 av 5.6 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Kyckling med blomkål i tikka masala
    Betyg 4.2 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad