Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Laxfilé med pumpa- och kantarellrisotto

Det här tjusiga receptet på laxfilé med pumpa- och kantarellrisotto är en riktig höjdare med lena och gudomliga smaker. Stärkelsen i pumpan och kantarellerna ger risotton den perfekta krämigheten. Servera med stekt lax och spenatsallad.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 44, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina laxen och svampen om de är frysta. Koka upp buljongen i en kastrull. Håll varmt.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och grovriv pumpan. Pressa vätskan ur svampen.
  3. Fräs lök, vitlök och svamp i olja ca 2 minuter i en vid kastrull. Tillsätt ris och timjan. Låt fräsa ca 3 minuter tills riset är glansigt och nästan transparent. Rör ner pumpan. Späd med buljongen i omgångar och låt den sakta koka in i riset. Rör då och då. Efter 20–25 minuter är risotton klar, det ska bli som lös gröt och riskornen ska vara ”al dente”, dvs ha en hård kärna kvar. Gör resten under tiden.
  4. Spenatsallad: Blanda spenat och pumpakärnor i en skål. Häll på en dressing av olivolja, vinäger, salt och peppar.
  5. Stek fisken i olja 4–5 minuter per sida. Krydda med salt och peppar.
  6. Rör ner osten i risotton. Tillsätt ev mer buljong om den känns för fast. Smaka av med salt och peppar. Servera genast med stekt lax och spenatsallad.

För alla

Rätten är fri från gluten och laktos.
Gör mjölkproteinfri: ersätt ost med mjölkfritt ostalternativ, t ex tofu.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.
Kontrollera innehållet i buljong eller fond för samtliga allergener.

Tips

Hemligheten bakom en lyckad risotto är att använda varm buljong och spä riset i omgångar under omrörning. Stärkelsen i pumpan bidrar till den rätta krämigheten. Barnknepet: Smörstek kantarellerna och servera som separat tillbehör.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 portionsbitar laxfilé
  • 150 g kantareller
  • 1 1/2 l hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • 300 g pumpa (t ex butternut squash)
  • 3 dl arborioris
  • 1 tsk torkad timjan
  • 50 g riven ost (gärna parmesan)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
Spenatsallad
  • 65 g babyspenat
  • 40 g pumpakärnor (gärna rostade)
  • 1 msk olivolja (till dressingen)
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3251 kJ / 779 kCal